Siikaa saaristolaisleipäkuorrutteella ja vihreää perunapyreetä sahrami-valkoviinikastikkeella

Siikaa saaristolaisleipäkuorrutteella ja vihreää perunapyreetä sahrami-valkoviinikastikkeella

Jouluinen kala-annos leipäkuorrutettua siikaa, vihreä perunapyree ja sahrami-valkoviinikastike

Tässä joulun kala-annoksessa juhlivat kotimaiset raaka-aineet ja upeat maut. Siika filee saa pintaansa makuja pursuavan rapean mallasleipämurukuorrutteen, kotimaiset herneet antavat perunapyreelle kauniin vihreän värin ja lempeän maun. Pikkelöidyt sienet antavat kirpsakan puraisun ja lehtikaali kaivatun rapean tekstuurin. Kermainen sahrami-valkoviinikastike kruunaa juhlavan annoksen. 

Tee näin:

Valmista ensin siitakesienet tekeytymään, mielellään jo edellisenä päivänä. Voit paistaa myös rapean lehtikaalin valmiiksi edellisenä päivänä. Valmistele sitten kalan kuorrute ja laita kuoritut perunat kiehumaan. Tee kastike, soseuta pyree ja paista viimeiseksi kala.

Neljälle
Valmistusaika: noin 2 h, aktiivista noin 1 h.

Pikkelöidyt siitakesienet
1 dl väkiviinaetikkaa
2 dl sokeria
3 dl vettä
1 shalottisipuli
noin 300 g siitakesieniä
muutama tähtianis ja kanelitanko

  1. Laita etikka, sokeri ja vesi kattilaan ja kiehauta.
  2. Kuori ja hienonna shalottisipuli. Puhdista sienet, halkiset isoimmat.
  3. Laita sipulit ja sienet esim. kannelliseen lasipurkkiin. Lisää joukkoon muutama tähtianis ja kanelitanko ja kaada päälle liemi. Anna tekeytyä jääkaapissa muutamasta tunnista seuraavaan päivään.



Rapea lehtikaali
noin 150 g lehtikaalia​ (tai mustakaalia)
2 rkl öljyä​
¼ tl suolaa

  1. Laita uuni lämpenemään 130 asteeseen (kiertoilma). Huuhtele ja kuivaa lehtikaalin lehdet.
  2. Revi tai leikkaa lehdistä kova lehtiruoti. Pieni lehdet suupalan kokoisiksi ja levitä leivinpaperin päälle uunipellille. Pirskota päälle öljyä ja suolaa ja kääntele hyvin lehtien joukkoon. Paista uunin keskitasolla noin 20 minuuttia, kääntele lastalla kahdesti paistamisen aikana.
  3. Nosta uunista ja anna hetken kuivua ja rapeutua.

 

Sahrami-valkoviinikastike
2 rkl voita
1 salottisipuli
0,5 g sahramia
1 dl kuivaa valkoviiniä
3 dl vettä
2 rkl kalafondia tai 1 kalaliemikuutio
1 dl kuohukermaa
1 rkl maissitärkkelystä (veteen sekoitettuna)

  1. Hienonna salottisipuli. Kuullota sipuleita voissa ja lisää sahrami. Paista koko ajan sekoitellen vielä 1-2 minuuttia.
  2. Lisää valkoviini, vesi ja kuohukerma. Lisää myös kalafondi tai murennettu kalaliemikuutio. Keitä hiukan kasaan. Suurusta vesitilkkaan sekoitetulla maissitärkkelyksellä.
  3. Anna kastikkeen kiehua miedolla lämmöllä kevyesti poreillen 5-10 minuuttia ilman kantta. Maista ja mausta halutessasi suolalla ja mustapippurilla. Siivilöi halutessasi sipulit pois kastikkeesta.

 

Vihreä perunapyree
noin 1 kg jauhoisia perunoita
1 ps (200 g) pakaste herneitä
1 dl kermaa
2-3 rkl voita
ripaus valkopippuria

  1. Pese ja kuori perunat. Keitä kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Lisää keittämisen loppuvaiheessa herneet.
  2. Soseuta perunat perunasurvimella tai sähkövatkaimella. Sekoita joukkoon kerma, voi ja valkopippuri. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa.

 

Siikaa saaristolaisleipäkuorrutteella
2 siivua mallasleipää
noin 10 rosmariinin lehteä​
2 tl raastettua luomusitruunan kuorta​
noin 600 g siikafileetä​
1 rkl luomusitruunan mehua​
1 tl suolaa & ripaus mustapippuria​
voita & öljyä paistamiseen

  1. Hienonna terävällä veitsellä mallaslimppuviipaleet muruksi. Hienonna myös rosmariinin lehdet. Voit myös hienontaa leivät ja rosmariinin blenderissä tai sauvasekoittimella. Pese ja raasta luomusitruunan kuori ja sekoita murun joukkoon.​
  2. Pyyhi siikafileet talouspaperilla ja leikkaa tarvittaessa neljäksi palaksi. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja ripauksella mustapippuria.​
  3. Kuumenna paistinpannussa tilkka öljyä ja nokare voita. Paista siikafileet kahdessa erässä ensin nahkapuoli alaspäin 3–4 minuutin ajan. Käännä fileet ja paista vielä noin 2 minuuttia. Nosta fileet nahkapuoli alaspäin leivinpaperin päälle uunipellille, ripota päälle leipämurukuorrute ja paista uunissa 175 asteessa grillivastuksen alla noin 5 minuutin ajan.
  4. Tarjoile siikafileet vihreän perunapyreen, sahrami-valkoviinikastikkeen, pikkelöityjen sienien ja rapean lehtikaalin kanssa.

Tässä joulun kala-annoksessa juhlivat kotimaiset raaka-aineet ja upeat maut. Siika filee saa pintaansa makuja pursuavan rapean mallasleipämurukuorrutteen, kotimaiset herneet antavat perunapyreelle kauniin vihreän värin ja lempeän maun. Pikkelöidyt sienet antavat kirpsakan puraisun ja lehtikaali kaivatun rapean tekstuurin. Kermainen sahrami-valkoviinikastike kruunaa juhlavan annoksen. 

 


Jätä kommentti

Huomio. Kommenttisi täytyy hyväksyä ennen julkaisua.

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.