Ruotsalaisten klassisten lihapullien salaisuus on kuuma uuni ja uunipelti sekä sokeri lihapullataikinassa. Kokeile ja ihastu - ja teet näitä varmasti jatkossakin. Vinkki! Nämä pyörykät sopivat ihanasti myös kylminä cocktail-paloina.
Neljälle
Valmistusaika: noin 40 minuuttia
AINEKSET:
noin 1 kg perunoita
1 pieni sipuli
½ rkl öljyä tai voita
½ dl korppujauhoja
1 dl kuohukermaa
1 ¼ tl suolaa
1 tl sokeria
½ tl valkopippuria (jauhettua tai rouhittua)
noin 600 g naudan jauhelihaa
Ruskea kastike
4 dl vettä
½ rkl lihafondia tai ½ liemikuutio
1 dl kuohukermaa
2 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
½ tl mustapippuria
(1 tl soijaa)
(2 laakerinlehteä)
Lisäksi
puolukoita tai puolukkasurvosta
½ ruukku lehtipersiljaa
TEE NÄIN:
1. Pese perunat ja laita kiehumaan suolalla maustettuun veteen. Keitä napakan kypsiksi.
2. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Anna uunipellin kuumentua uunissa.
3. Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna paistinpannussa öljy tai voi ja paista sipuleita noin 5 minuutin ajan sekoitellen. Sipulien paistuessa, sekoita korppujauhot, kerma, suola, sokeri ja valkopippuri kulhossa. Sekoita joukkoon jauheliha ja sipulit. Vaivaa hiukan käsin ja pyöritä leivinpaperin päälle noin 24 pientä pyörykkää. Nosta kuuma pelti uunista ja vedä leivinpaperi ja pyörykät varovasti pellille. Paista noin 12 minuuttia.
4. Pyöryköiden paistuessa valmista kastike. Yhdistä esim. mittakannussa vesi, fondi ja kerma. Kuumenna rasva kattilassa tai valurautapannussa niin, että se saa hieman väriä. Sekoita vispilällä joukkoon jauhot. Anna ruskistua kauniin ruskeaksi koko ajan sekoittaen. Lisää puolet nesteestä. Sekoita hyvin ja kuumenna, kunnes kastike sakenee ja kiehahtaa. Lisää loppu neste ja kiehauta koko ajan sekoittaen. Mausta mustapippurilla ja halutessasi soijalla ja laakerinlehdillä ja anna hetken tekeytyä.
5. Tarjoa lihapyörykät perunoiden, kermaisen ruskean kastikkeen ja puolukoiden tai puolukkasurvoksen kanssa. Viimeistele annokset lehtipersiljalla.
Jätä kommentti