Ranskalainen sipulikeitto rapealla pekonilla

Ranskalainen sipulikeitto rapealla pekonilla

Ranskalainen sipulikeitto pekonilla ja juustoleivillä
Ranskalainen sipulikeitto on ihanan maukas talven ja alkuvuoden sipulisesongin ruoka. Keitto vaatii hieman vaivaa, mutta on sen arvoinen. Kruunaa sipulikeitto rapealla pekonilla ja nauti lämpimien cheddarjuustoleipien kanssa.


Neljälle
Valmistusaika: noin 50 min

AINEKSET:

noin 700-800 g sipuleita
3 valkosipulinkynttä
noin 20 g voita + 2 rkl öljyä
1 tl sokeria
1 l lihalientä (valmista tai esim. vedestä ja fondista valmistettua)
1 rkl vehnäjauhoja
¾ tl timjamia
1 rkl valkoviinietikkaa (tai loraus valkoviiniä)
¼ tl suolaa
½ tl mustapippuria
150 g pekonia

8 viipaletta vaaleaa leipää 
noin 100 g cheddar-juustoa
1 ruukku lehtipersiljaa

TEE NÄIN:

  1. Kuori, halkaise ja viipaloi sipulit. Kuorimista helpottaa, kun teet viillon sipulin kuoreen ja huuhtelet sipulit runsaassa lämpimässä vedessä – tai laitat sipulit lämpimään veteen hetkeksi.
  2. Ota esille tilava kattila sekä paistinpannu. Kuumenna paistinpannussa puolet rasvasta ja öljystä. Laita pannulle puolet sipuleista ja paista noin 5 minuutin ajan koko ajan sekoitellen. Lisää ½ tl sokeria ja jatka paistamista keskilämmöllä, välillä sekoitellen, noin 10 minuuttia.
  3. Siirrä sipulit kattilaan, kaada joukkoon lihaliemi, kuumenna kiehuvaksi ja anna poreilla keskilämmöllä.
  4. Kuumenna loput voista ja öljystä ja paista loput sipulit samalla tavoin kuin edellä. Ripota paistamisen lopussa sipuleille vehnäjauhot ja timjami ja sekoita. Lisää kattilaan. Mausta keitto valkoviinietikalla, suolalla ja mustapippurilla. Keitä miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia.
  5. Laita sipulien paistamisen lomassa uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Levitä pekonisiivut leivinpaperin päälle uunipellille. Paista uunissa noin 10-15 minuuttia, kunnes pekoni on rapeaa.
  6. Viipaloi leipä, levitä viipaleet uunipellille leivinpaperin päälle ja raasta päälle runsaasti cheddaria. Paista uunissa noin 5-10 minuuttia.
  7. Murenna puolet pekonista keiton joukkoon ja tarjoa loput keittoannosten päälle murustettuna.
  8. Tarkista keiton maku, lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Viimeistele keitto persiljalla ja tarjoa juustoleipien kanssa.

Vinkki! Gratinoi keitto ranskalaiseen tapaan: Jaa keitto neljään paistonkestävään kulhoon. Asettele leipäviipale tai -viipaleita annosten päälle ja ripottele pinnalle juustoraastetta. Paista 225 asteessa noin 5 minuuttia. Varo polttamasta sormiasi ja nauti!

 


Jätä kommentti

Huomio. Kommenttisi täytyy hyväksyä ennen julkaisua.

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.