Peurapyörykät ja ruskea kastike

Peurapyörykät ja ruskea kastike

Peurapöyryköitä, perunoita, ruskeaa kastiketta ja puolukoita

Tällä reseptillä valmistat klassiset ruotsalaiset lihapullat peuran jauhelihasta. Massaan tulee kermaa ja sokeria, siinä maun salaisuus, ja pyörykät paistetaan nopeasti kuumassa uunissa, kuuman pellin päällä. Lisukkeeksi sopii erinomaisesti toinen klassikko eli ruskea kastike sekä keitetyt perunat ja puolukka. Simppeliä ja niin hyvää! 

Neljälle
Valmistusaika: noin 40 minuuttia

AINEKSET:

noin 800 g perunoita

1 sipuli
½ rkl öljyä tai voita
½ dl korppujauhoja
1 dl kuohukermaa, luomu
1 ¼ tl suolaa
1 tl sokeria
½ tl valkopippuria (jauhettua tai rouhittua)
noin 500 g peuran jauhelihaa

4 dl vettä + ½ rkl lihafondia tai ½ liemikuutio
1 dl kuohukermaa
2 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
½ tl mustapippuria
(1 tl soijaa)
(2 laakerinlehteä)

puolukoita tai puolukkasurvosta
½ ruukku lehtipersiljaa

TEE NÄIN:

1. Pese perunat huolellisesti ja laita kiehumaan suolalla maustettuun veteen. Keitä napakan kypsiksi.

2. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Anna uunipellin kuumentua uunissa.

3. Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna paistinpannussa öljy tai voi ja paista sipuleita noin 5 minuutin ajan sekoitellen. Sipulien paistuessa, sekoita korppujauhot, kerma, suola, sokeri ja valkopippuri kulhossa. Sekoita joukkoon peuran jauheliha ja sipulit. Vaivaa hiukan käsin ja pyöritä leivinpaperin päälle noin 25 pientä pyörykkää. Nosta kuuma pelti uunista ja vedä leivinpaperi ja pyörykät varovasti pellille. Paista noin 12 minuuttia.

4. Pyöryköiden paistuessa valmista kastike. Yhdistä vesi, fondi ja kerma. Kuumenna rasva kattilassa tai valurautapannussa niin, että se saa hieman väriä. Sekoita vispilällä joukkoon jauhot. Anna ruskistua kauniin ruskeaksi koko ajan sekoittaen. Lisää puolet nesteestä. Sekoita hyvin ja kuumenna, kunnes kastike sakenee ja kiehahtaa. Lisää loppu neste ja kiehauta koko ajan sekoittaen. Mausta mustapippurilla ja halutessasi soijalla ja laakerinlehdillä ja anna hetken tekeytyä. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa. 

5. Tarjoa peurapyörykät perunoiden, kermaisen ruskean kastikkeen ja puolukoiden tai puolukkasurvoksen kanssa lehtipersiljalla viimeisteltynä.


Jätä kommentti

Huomio. Kommenttisi täytyy hyväksyä ennen julkaisua.

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.