Helppo ja näyttävä pääsiäisen juhla-ateria valmistuu dukkahilla kuorrutetusta karitsankareesta, ohratabboulehsta sekä maukkaista kastikkeista; tilli-minttupestosta ja appelsiini-jogurttikastikkeesta.
Neljälle
Valmistusaika: noin 1 h
AINEKSET:
noin 1 kg karitsankaretta
1 ½ tl suolaa
noin 3 rkl voita/rypsiöljyä
Dukkah
1 dl manteleita
1 rkl seesaminsiemeniä
1 tl korianterin siemeniä
1 tl suolaa
1 tl (ruoko)sokeria
1 tl juustokuminaa
Ohratabbouleh
3 dl ohrahelmiä (esim. Rapion mylly)
1 ruukku korianteria
1 ruukku persiljaa
2 rkl oliiviöljyä
½ tl rouhittua mustapippuria
50 g kuivattuja marjoja (esim. biokia)
noin 150 g vuohenjuustoa (esim. Saloniemen Syrjähyppy)
Tilli-minttupesto
1 ruukku tilliä
3-4 mintun oksan lehdet
1 dl pinjansiemeniä (tai menteleita)
1 dl raastettua parmesaania
1 valkosipulinkynsi
1 dl miedon makuista oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua
1 tl sokeria
ripaus suolaa ja mustapippuria
Appelsiini-jogurttikastiketta
200 g paksua jogurttia
1 rkl raastettua luomu appelsiininkuorta
2 rkl puristettua luomu appelsiinin mehua
1 tl sokeria
¼ tl suolaa
½ tl rouhittua mustapippuria
TEE NÄIN:
- Dukkah: Valmista ensin dukkah. Rouhi mantelit ja paahda kuivalla pannulla koko ajan sekoitellen muutaman minuutin ajan. Lisää seesamin- ja korianterin siemenet ja jarka paahtamista vielä minuutti. Nosta pannu liedeltä, lisää loput ainekset ja anna jäähtyä.
- Tilli-minttupesto: Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen tai sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta tasaiseksi.
- Appelsiini-jogurttikastike: Sekoita kaikki ainekset ja jätä tekeytymään.
- Kare: Ota liha huoneenlämpöön vähintään 30 min ennen paistamista, mielellään aiemmin. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
- Ohratabbouleh: Laita ohrahelmet kiehumaan runsaaseen suolalla maustettuun veteen. Keitä napakan kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan, huuhtele kylmällä vedellä ja valuta.
- Kare: Ohrahelmien kiehuessa valmista kareet. Poista tarvittaessa kareen pinnalta kalvot ja mausta pinta suolalla. Kuumenna paistinpannulla nokare voita ja loraus rypsiöljyä. Ruskista huoneenlämpöinen liha paistinpannulla, kunnes se saa tasaisen, kauniin paistopinnan.
- Kypsennä lihaa pannulla paistamisen jälkeen 175-asteessa uunin keskitasolla. Käytä kypsennyksessä apuna paistomittaria ja kypsennä, kunnes lihan sisälämpö on 58 astetta (10–15 min).
- Laita dukkah-mausteseos lautaselle ja kääntele lämmintä lihaa seoksessa, niin että dukkahia on kauttaaltaan kareen pinnalla. Anna levätä 10–15 min ja kare on valmis leikattavaksi. Leikkaa liha luiden välistä.
- Ohratabbouleh: Hienonna korianteri ja persilja ja sekoita kulhossa ohran kanssa. Kääntele joukkoon oliiviöljyä, mustapippuria ja kuivatut marjat. Purista tai leikkaa vuohenjuustoa nokareina tabboulehin pinnalle.
- Laita tilli-minttupesto ja appelsiini-jogurttikastike omiin tarjoiluastioihinsa.
- Tarjoa karitsan kareet ohratabboulehin sekä peston ja jogurttikastikkeen kanssa.
Jätä kommentti