Joulun alkupalapöytä

Joulun alkupalapöytä

Joulun alkupalapöytä lohella, silakoilla, skagenilla, perunoilla ja mallasleivällä

Joulun ihanin alkupala on tietysti perinteinen kalapöytä sopivalla twistillä. Meidän joulun kalapöytään kuuluu ehdottomasti skagenröra, reiluiksi viipaleiksi leikattu täyteläinen kylmäsavulohiseläke sekä mukavan hapokkaat karpalo-rosmariinisilakat. 

Tee näin: Valmista ensin silakat, ne vaativat noin vuorokauden tekeytymisajan. Laita perunat kiehumaan ja valmista sillä välin skagenröra ja piparjuurikastike. 

Neljälle
Valmistusaika: noin 50 min (+ silakoiden tekeytymisaika) 

 

Karpalo-rosmariinisilakat
noin 400 g silakkafileitä
4 dl vettä
3 rkl väkiviinaetikkaa
1 tl suolaa

Mausteliemi
2 dl vettä
¾ dl valkoviini- tai omenaviinietikkaa
2 rkl sokeria
1 tl suolaa
5-6 kokonaista maustepippuria
3-4 kokonaista neilikkaa
1 kanelitanko
3 oksaa tuoretta rosmariinia
½ dl karpaloita

  1. Ensin silakkafileille valmistetaan kypsytysliemi. Sekoita vesi, etikka ja suola keskenään ja laita fileet etikkaveteen ja pidä jääkaapissa noin 5 tuntia.
  2. Valuta fileet. Halutessasi poista nahat.
  3. Mittaa vesi, etikka, kaikki mausteet ja 2 rosmariinin oksaa kattilaan. Kiehauta seos ja nosta sivuun jäähtymään.
  4. Laita silakkafileet ja karpalot astiaan ja kääntele hieman.
  5. Kaada päälle mausteliemi ja peitä astia kannella tai kelmulla.
  6. Anna fileiden maustua kylmässä noin vuorokausi.
  7. Viimeistele rosmariinilla.

 

Skagenröra
½ pieni punasipuli
3-4 rkl tilliä hienonnettuna
150 g sulatettuja tai valutettuja katkarapuja
1 ½ dl majoneesia
½ dl ranskankermaa
1 tl sitruunamehua
rouhittua mustapippuria
ripaus suolaa

  1. Kuori ja hienonna punasipuli. Hienonna myös tilli.
  2. Yhdistä kaikki ainekset. 

 

Piparjuurikastike
1 ½ dl ranskankermaa
1 rkl piparjuuritahnaa (tai raastettua piparjuurta)
¼ tl suolaa
1 tl sokeria
1 tl sitruunamehua
3-4 rkl hienonnettua lehtipersiljaa

  1. Yhdistä kaikki ainekset.

 

Lisäksi
noin 700 g perunoita
noin 300 g kylmäsavulohiseläkettä (esim. Kalaonni)
mallaslimppua (me suosittelemme Leipomo Väyrysen Poikaluodon mallaslimppua)
noin ½ ruukku tilliä

  1. Pese ja kuori perunat ja keitä suolatussa vedessä noin 15-20 min tai kunnes perunat ovat napakan pehmeitä. Kaada keitinvesi pois, anna perunoiden höyrytä hetken kattilassa, peitä sitten talouspaperilla ja kannella. Kaada perunat kulhoon, jonka pohjalla on kangasliina ja peitä perunat kangasliinalla. Peitä vielä kulho kannella, niin perunat pysyvät kuumina tarjoiluun.
  2. Annostele kalaruoat neljälle alkuruokalautaselle tai omiin tarjoiluastioihinsa.
  3. Laita piparjuurikastike tarjoiluastiaan.
  4. Laita myös mallaslimppu tarjolle.
  5. Hienonna tilli ja viimeistele sillä perunat.

Jätä kommentti

Huomio. Kommenttisi täytyy hyväksyä ennen julkaisua.

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.