Jouluinen pavlova tehdään kranssin muotoon. Simppeleistä elementeistä syntyy helposti näyttävä jälkiruoka joulupöytään. Makean ja rapean, pehmeän ja hapokkaan yhdistelmä on vastustamaton.
Valmista ensin marenkikranssi – voit valmistaa sen jo päivää tai paria ennen tarjoilua. Keitä sitten suolakinuskikastike ja anna sen hieman jäähtyä ennen tarjoilua. Vatkaa sitten kermavaahto. Kokoa pavlova juuri ennen tarjoilua.
Neljälle
Valmistusaika: noin 2 h, aktiivista noin 30 min.
Marenkikranssi
4 kananmunan valkuaista
ripaus suolaa
2 ½ dl sokeria
1 tl valkoviinietikkaa
1 tl maissitärkkelystä
- Vatkaa valkuaiset ja ripaus suolaa vaahdoksi.
- Lisää sokeri edelleen vatkaten. Vatkaa kovaksi ja kiiltäväksi vaahdoksi ja lisää etikka ja maissitärkkelys vatkaamisen loppuvaiheessa.
- Nosta marenkimassasta kahdella lusikalla reiluja nokareita leivinpaperille uunipellille. Tee nokareista kranssi, halkaisijaltaan noin 30 cm. Tasoita hieman marengin pintaa.
- Kuivata marenkia 100-asteisen (kiertoilma) uunin keskitasolla noin 1 ½ tuntia. Sammuta virta ja anna marengin kuivahtaa vielä puolisen tuntia uunin jälkilämmössä.
Suolakinuski
2 dl fariinisokeria
2 dl kuohukermaa
nokare voita
hyppysellinen sormisuolaa (esim. maldon)
- Mittaa fariinisokeri ja kerma kattilaan. Keitä noin 10 minuuttia sekoitellen.
- Nosta kattila liedeltä, sekoita joukkoon voi ja suola ja anna jäähtyä.
Kermavaahto
noin 1 ½ dl vispi- tai kuohukermaa
1 dl rahkaa
1 tl vaniljasokeria
- Vatkaa kerma vaahdoksi. Kääntele joukkoon rahka ja vaniljasokeri.
Lisäksi
noin 1 dl karpaloita
noin ½ dl karkeasti rouhittuja kuorettomia pistaaseja
muutama rosmariinin oksa
- Laita marenkikranssi tarjoiluastialle.
- Lusikoi kermavaahto kranssin päälle ja valuta sitten päälle kinuski. Ripottele pinnalle karpaloita ja pistaasirouhetta. Viimeistele rosmariinin lehdillä.
Jätä kommentti