DULCE DE LECHE
0

Ostoskorisi on tyhjä

DULCE DE LECHE

oktober 01, 2014

DULCE DE LECHE

Miten on mahdollista, että nyt on jo lokakuu? Juuri vasta kirmasin elokuisessa kesäyössä alasti ja nyt joudun jo käyttämään villasukkia lämmintä iltateetä juodessani. Eihän tässä näin pitänyt käydä.

On syksyssä tosin hyvätkin puolensa. Ruska-aika on piakkoin parhaillaan ja tunnelmalliset syyssateetkin alkavat muistuttaa olemassaolostaan. Syksyllä voi rauhoittua ja suunnitella tulevaa. Syksyllä ei ole kiire mihinkään. Syksyllä voi aloittaa uuden harrastuksen tai palata vanhan intohimon pariin. Syksyllä ei tarvitse olla jatkuvasti rantakunnossa, joten silloin voi suosiolla syödä kaikkea hyvää. Kuten esimerkiksi dulce de lecheä.

En voi vieläkään uskoa, että Etelä-Amerikassa supersuosittu dulce de leche - joka vapaasti suomennettuna tarkoittaa 'makeaa maidosta' - on oikeasti vain makeutettua maitoa, jota on keitetty kasaan. Olisin juonut elämäni aikana paljon enemmän maitoa jos se olisi maistunut tällaiselle!

Ainekset:

1l täysmaitoa

3,5dl sokeria

1tl vaniljajauhetta

1tl ruokasoodaa

Varoituksen sana alkuun: älä yritä tehdä dulce de lecheä kevyestä tai rasvattomasta maidosta, äläkä missään nimessä yritä tehdä sitä pienellä sokerimäärällä. Itse opin tämän vasta kahden uuden kattilan jälkeen. Maito palaa erittäin helposti pohjaan jos joukossa ei ole rasvaa ja sokeria.

Kaada siis täysmaito kylmään kattilaan ja sekoita sokeri ja vanilja joukkoon. Kiehauta varovaisesti keskilämmöllä ja sekoita jatkuvasti kunnes sokeri on liuennut maidon joukkoon. Käännä liesi mahdollisimman matalalle lämmölle - niin, että maitoseos kuitenkin porisee tasaisen rauhallisesti - ja sekoita joukkoon ruokasooda.

Ruokasoodan lisäämisen jälkeen maitoseos vaahtoaa runsaasti. Tarkkaile kattilaa aluksi jatkuvasti, jotta seos ei kiehu yli. Älä sekoita vaahtoa takaisin seoksen joukkoon vaan anna sen seistä nesteen päällä. Anna seoksen porista matalalla lämmöllä tunnista puoleentoista välillä varovaisesti hämmentäen. Dulce de leche on valmis kun se on kauniin kinuskisen värinen ja suurin osa nesteestä on haihtunut - litrasta jäljelle pitäisi jäädä 2,5-3 desiä valmista dulce de lecheä.

Kokeile dulce de lecheä esimerkiksi omenasiivujen kanssa, paahtoleivän päällä, kakkujen kuorrutuksena, jäätelökastikkeena tai sellaisenaan pienenä herkkupalana!

 

- Jerry Kivelä

 

Kirjoittajan matkassa pääset vilkaisemaan nuoren töölöläismiehen elämään ja keittiöön. Jerryn kirjoituksista voit löytää kokeilunhaluisia ja huumorintajuisia reseptejä, ruoka-ainevinkkejä, ravintola-suosituksia sekä elämänmakuista narratiivia.

Parempaa ja helpompaa arkea: Ruokakassimme sisältää monipuoliset reseptit sekä parhaat raaka-aineet kolmeen herkulliseen ateriaan. Kiireisempään arkeen sopii Valmisruokakassit, joissa on oman keittiömme kokkien itse valmistamaa, ravintolatasoista ruokaa. Opit uutta, säästät aikaa ja voit keskittyä muuhun tärkeään.

Tutustu ruokakasseihin

Jätä kommentti

Kommentit hyväksytään ennen julkaisemista