Valkoviinissä haudutettu kuha & sitruunarisotto

Valkoviinissä haudutettu kuha & sitruunarisotto

Onpa hienoa olla taas Helsingissä. Kymmenen päivän maaseutumatkailun aikana tuli nähtyä Hanko, Rauma ja Tampere sekä monenlaisia ihmisiä ja tapahtumia. Kolmen päivän festarirannekettakin tuli käytettyä sen verran, että viimeisenä päivänä kävin nopeasti yhdellä keikalla. Kotiin palasin tuhansia euroja ja itsekunnioitusta kevyempänä. Kaikissa kaupungeissa oli todella hauskaa, mutta Helsinkiin palatessa huomasi heti tulevansa kotiin. Helsinki on kaunis kaupunki ja sitä liian harvoin muistaa arvostaa arjen keskellä.

Lomailuni jatkuu vielä hetken, mutta nyt yritän rauhoittua ja palata arkeen kevyesti ja kunniakkaasti. Sellaiseen ei kuitenkaan pysty ilman hyvää ruokaa. Tämä haudutettu kuha ja raikas sitruunarisotto tekee arkeen palaamisesta nautinnon!

Ainekset:

400g kuhafileetä

0,5l valkoviiniä (esimerkiksi aromikas Riesling tai Sauvignon Blanc; itse käytin Prinz von Hessenin Rieslingiä)

3 sitruunaa

0,5dl oliiviöljyä

3dl risottoriisiä (Arborio tai Carnarolo)

1 sipuli

nokare kylmää voita

raastettua parmesaania

tuoretta timjamia

valkopippuria

Aloita valmistamalla risotto. Lämmitä oliiviöljy pannulla ja kuullota hienoksi silputtu sipuli huolellisesti. Lisää pannulle riisi ja paahda riisinjyviä öljyssä muutaman minuutin ajan. Kaada joukkoon 2 desilitraa valkoviiniä ja 1 desilitra vettä. Hämmennä risottoa puisella kauhalla ja lisää nestettä pienissä erissä vasta kun pannu on lähes täysin kuiva. 

20 minuuttin aikana lisää pannulle vielä reilu litra vettä ja kahden sitruunan mehu ja raastettu kuori. Poista lopuksi liekiltä, lisää joukkoon nokare kylmää voita, kourallinen raastettua parmesaania ja mausta esimerkiksi tuoreella timjamilla.

Risoton kypsyessä voit aloittaa kalan valmistelut. Kaada pannulle 3 desilitraa valkoviiniä ja 1 desilitra vettä sekä loraus sitruunamehua. Lisää joukkoon vielä nokare voita ja hieman suolaa. Seoksen ollessa lämmin lisää kalat pannulle ja laita kansi päälle. Älä anna seoksen kiehua, mutta pidä se tasaisesti lämpimänä. Kuha ei tarvitse kauaa kypsyäkseen, eli noin 3-4 minuutin jälkeen voit siirtää kalat lautaselle, maustaa kevyesti valkopippurilla ja nauttia mehevän ja kesäisen sitruunarisoton kanssa. Hienostuneen kuhan ja raikkaan risoton juomaparitukseksi sopii erinomaisesti esimerkiksi täysin kuiva Laurent-Perrier Ultra Brut, jonka mineraalisuus muistuttaa raikasta merituulta, tarjoten erinomaisen kumppanin aromikkaalle, merelliselle aterialle.

 

- Jerry Kivelä

 

Kirjoittajan matkassa pääset vilkaisemaan nuoren töölöläismiehen elämään ja keittiöön. Jerryn kirjoituksista voit löytää kokeilunhaluisia ja huumorintajuisia reseptejä, ruoka-ainevinkkejä, ravintola-suosituksia sekä elämänmakuista narratiivia.


Jätä kommentti

Huomio. Kommenttisi täytyy hyväksyä ennen julkaisua.

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.