Paatuneen grillaajan vinkit

Paatuneen grillaajan vinkit

Olen vihkiytynyt kesällä grillaamisen saloihin. Vihkiydyin grillaamiseen myös edellisen kesän, syksyn, talven ja kevään, koska suhteeni vihreään munan malliseen grilliini muodostui liki pakkomielteiseksi aparaatin saavuttua taloon.

 

Pahin hulluusvaihe, jona kokkasin grillissä kaiken paitsi pastaveden, on onneksi jo takana päin. Käytän grilliä kesäisin useita kertoja viikossa, mutta useimmiten vain kerran päivässä. Suurin syy grillihulluuteeni on maku. Melkein kaikki ruoat maistuvat pykälän verran paremmilta, kun ne on paistettu hohkaavassa pätsissä, kansi kiinni.

 

Viime jouluna grillasin kinkun. Näpit meinasivat jäätyä, mutta lopputulos palkitsi senkin edestä.

 

Olen oivaltanut matkan varrella itsestäänselvyyden, joka unohtuu toisinaan turhuuteen asti yltävän hifistelyn tiimellyksessä. Merkittävin makuun vaikuttava seikka ei ole grilli, vaan hiilet. Kun on kerran vihkiytynyt kunnon hiilien maailmaan, paluuta markettibriketteihin ei ole.

 

Jos hiili haisee kemikaaleilta palaessaan, katku siirtyy suoraan ruoan makuun. Tieto lisää tuskaa, sillä perushiilien petroolisuuden spottaa useimmiten vasta kun on ensin vihkiytynyt laatuhiilien vedet kielelle herauttavaan savuisuuteen.

 

Mikäli joutuisin valitsemaan, ottaisin ennemmin edullisen pallogrillin ja huippuhiilet kuin huippugrillin ja edulliset huoltoasemahiilet. Tähän tiivistyy useamman vuoden edestä kokemusta.

 

Hieno grilli ja marketin hiilet on huonoin mahdollinen kombo. Se on kallis ja mauton, kuin milanolainen design-keittiö, jossa lämpätään roiskeläppäpitsoja.

 

Ei sovi unohtaa kaikkein tärkeintä asiaa kaikenlaisen kokkaamisen saralla: kaikki herkullisuus lähtee laadukkaita raaka-aineita. Anton & Anton on olemassa sitä varten, ettei asiaa tarvitsisi sen kummemmin miettiä.

 

– Arto KoskeloKirjoittaja on Anton & Antonin sekatyömies, Iltalehden viinikriitikko, Viiden Tähden ravintolakirjoittaja, Helsingin kaupungin ruokalähettiläs ja Radio Helsingin Herkuttelija.

0 kommenttia

Kirjoita kommentti

Kommentit hyväksytään ennen julkaisua