0

Ostoskorisi on tyhjä

Hot cross buns - herkulliset pääsiäispullat / Härliga påskbullar

Huhtikuu 11, 2019

Hot cross buns. Foto: Nadine Greeff.

 

Ristipullat eli ”Hot Cross Buns” -pääsiäispullat

Monessa Anglo-saksisessa maassa pääsiäiseen kuuluu ehdottomana klassikkona ristipullat eli Hot cross Buns. Tämä resepti on lainattu Louise Merusin kirjasta Mina smaker från Kapstaden, kuvan on ottanut Nadine Greeff. Jos insproiduit reseptistä, voit tilata Louisen kirjan osoitteesta louise@louisestaste.fi 

(Hela receptet finns på svenska längre ner.) 

Noin 12 kpl tarvitset: 

 3 ½ dl maitoa

50 g voita

30 g tuorehiivaa

10 dl vehnäjauhoa

1 tl suolaa

1 ½ dl sokeria

2 tl jauhettua kanelia

1 tl jauhettua muskottipähkinää

1 tl jauhettua inkivääriä

½ tl jauhettua korianteria

½ tl jauhettua kardemummaa

1 kananmuna

75 g rusinoita tai korintteja

½ dl kandeerattuja appelsiininkuoria

 

Risti:

1 dl vehnäjauhoa

4 ½ rkl vettä

noin 1 dl aprikoosihilloa

 

Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen. (kiertoilma 200 asetta). Lämmitä maito kattilassa ja lisää voi. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon hiiva.

Sekoita vehnäjauhot, suola, sokeri ja mausteet isossa kulhossa, tee sormilla reikä keskelle ja lisää neste ja kananmuna. Sekoita kunnolla ja lisää lopuksi hedelmät. Vaivaa taikinaa noin 5 minuuttia. Anna kohota liinalla peitettynä noin 45 minuuttia. Vaivaa taikinaa ja jaa se 12 osaan. Pyöritä palat pulliksi, laita leivinpaperille uunipellille ja anna kohota liinalla peitettyinä noin 20 minuuttia.

Risti: Laita jauhot pieneen kulhoon ja sekoita vähitellen vettä joukkoon. Koostumuksen tulee olla pehmeä, mutta ei liian löysä. Sekoita kunnes seos on tasainen. Laita pursotinpussiin tai pakastepussiin.

Nämä pullat sopivat mainiosti myös pashan kaveriksi. A&A perinteisen tai vegaanisen pashan ja muut pääsiäistuotteet voit tilata täältä: www.antonanton.fi/paasiainen 

 

Korsbullar ”Hot Cross Buns”- påskbullar

Det här receptet är lånat ur Louise Merus kokbok Mina smaker från Kapstaden, bilden tagen av Nadine Greeff. Blir du inspirerad, kan du beställa boken direkt av Louise på louise@louisestaste.fi 

I många Anglosaxiska länder äter man ”Hot Cross Buns” till påsk, traditionellt på långfredagen. Det finns många historier och myter kring vad bullarna symboliserar men man tror att det är för att hedra anglosaxiska gudinnan Eastre, gudinnan av våren.

Man äter bullarna som sådana eller skär dem i två delar och rostar dem och avnjuter med en klick smör och en kopp te till.

De har en härlig smak av kryddor och smaksätter antingen russin, korinter eller apelsinskal i dem.

 

Till ca 12 st behöver du: 

3 ½ dl mjölk

50 g smör

ca 10 dl vetemjöl

1 tsk salt

1 ½ dl socker

30 g färsk jäst

1 ägg

75 g russin eller korinter

½ dl kanderade apelsinskal (kan uteslutas)

2 tsk kanel

1 tsk malen muskot

1 tsk torkad ingefära

½ tsk torkad koriander

½ tsk kardemumma

 

Korset:

1 dl vetemjöl

4 ½ msk vatten

en liten spritspåse

ca 1 dl aprikossylt till pensling

 

Sätt ugnen på 220 grader (varmluftsugn 200 grader).

Värm mjölken i en kastrull och sätt i smöret så att de smälter, låt svalna till fingervarmt. Smula jästen i kastrullen. Blanda vetemjöl, salt, socker och kryddor i en stor skål. Gör ett hål i mitten av mjölet i skålen och häll i vätskan. Knäck i ägget. Blanda om ordentligt och tillsätt torkade frukter. Knåda en god stund.

Sätt en bakduk på skålen och låt jäsa i ca 45 minuter.

Korset: Sätt mjöl i en skål och blanda försiktigt i vatten. Konsistensen skall vara krämig och inte för lös men lätt att spritsa. Blanda tills smeten är klumpfri. Sätt in i en spritspåse.

Knåda den jästa bulldegen och dela den i 12 bitar. Rulla ihop till jämna bullar och sätt på en plåt och låt bullarna jäsa ytterligare 20 minuter. Klipp ett litet hål i spritspåsen och gör försiktigt ett kors på varje bulle.

Ställ in plåten i ugnen och grädda i ca 15 minuter eller tills de fått fin brun färg..

Smält aprikossylten i en kastrull. Pensla de nygräddade bullarna med varm aprikossylt och låt svalna.

Tips! Korsen kan också spritsas efter gräddningen med en blandning av florsocker och vatten. 1 ¾ dl florsocker och 1 msk vatten.

Varför inte pröva på hot cross buns till pashan i år? Du kan beställa Anton & Antons pasha och våra andra påskdelikatesser här www.antonanton.fi/paasiainen 

 

Tuoreet raaka-aineet ja herkulliset reseptit kotiovellesi? Ruokakasseissamme on viikoittain vaihtuvat maukkaat reseptit. Voit tehdä kerta- tai kestotilauksen ja ruokakassi toimitetaan kotiovellesi.

Tutustu ruokakasseihin

Jätä kommentti

Kommentit hyväksytään ennen julkaisemista