Sesonkikalenteri

Elämä ilman vaihtuvia vuodenaikoja on tylsää. Kevään koittaessa ja valon lisääntyessä ajatukset siirtyvät ulos. Pajunkissoja, narsisseja, pääsiäisherkkuja... Äitienpäiväksi saadaan usein jo kotimaista parsaa, sitten onkin jo korvasienten ja kevätistutusten aika. Kesällä varhaisvihannekset aloittavat satokauden ja sen jälkeen saadaan nauttia uudesta perunasta ja monista marjoista. Rapukausi aloittaa elokuun, vihannekset kypsyvät. Loppukesän sienet, omenat ja päärynät vievät meidät satokauden loppuun, tunnelmalliseen syksyyn. Kaalit, kurpitsat, kevätkaritsojen teurastus ja riista aloittavat talven odotuksen, jolloin on aika nauttia ruokaisia keittoja, pitkään haudutettuja patoja, madetta... Ja taas alkaa uusi vuoden kiertokulku. Anton & Anton sesonkikalenteri kertoo mikä on parasta ruokaa juuri nyt.

Ei mansikoita syödä talvella!

Voi sanoa, että sesonkiruoalla on sydän. Se on tuoretta, terveellistä, aitoa ja herkullista. Ruokaa, joka sillä hetkellä on parhaimmillaan – ja edullisimmillaan. Sesonkiruoka palauttaa mieliin vanhat suomalaiset ruokaperinteet, mitkä markettien ylitsepursuava, vuodenajoista riippumaton valikoima on unohduttanut ihmisten mielistä.

Sesonkiruoka on ruokaa, jolla on oikeat juuret. Paikallisten maanviljelijöiden ja tuottajien tukeminen antaa syömällemme ruoalle kasvot ja yhteyden vuodenaikojen kulkuun. Suomessa on pitkä ja vahva maanviljelyshistoria, jossa on ollut sijansa myös pienille maatilolle. Ne ylläpitävät kulttuuriperinteitä ja tarjoavat palveluja, joita valitettavan usein ei enää osata arvostaa. Tahtoisimme, että tietoisuuden kautta myös pientilojen arvostus kasvaisi. Haluamme, että maalaismaisema hoidettune peltoineen ja laiduntavine eläimineen säilyy! Kun tuottaja voi itse ylpeästi seistä tuottamansa ruoan takana ja kun ruokaketjun välikädet minimoidaan, silloin viljelijällä on mahdollisuus saada työstäään parempi tuotto. Suurin osa paikalliseen tuotantoon käytetystä rahasta pysyy yhteisössä. Siitä hyötyvät maanviljelijät, siitä hyötyvät sinun naapurisi ja siitä hyödyt sinä itse.

Jokainen voi pysähtyä miettimään ohjaako omia ruokavalintoja vuodenajanvaihtelut vai markettien valikoima? Mansikat maistuvat parhaalta tuoreena, läheltä poimittuna, puhumattakaan uusista perunoista, jotka syödään vasta sitten kun lähialueen sato on kypsynyt. Odotus palkitaan ja silloin nautitaan!