|
16.04.2014

Muistan kuulleeni lahmacunista ensimmäistä kertaa vuosia sitten kun se mainittiin ohimennen lentokoneen matkustajalehdessä. Olin matkalla Istanbuliin ja jutun luettuani suunnittelin tietenkin suuntaavani lentokentältä suoraan lähimään ravintolaan tilaamaan lahmacunia - siitä huolimatta etten ollut täysin varma, miten tämän mystisen herkun nimi tulisi lausua.

Elämä on kuitenkin yllätyksiä täynnä eikä tieni syystä tai toisesta johtanut lahmacunien äärelle. Nyt olen kuitenkin viimeinkin täällä. Nyt olen perillä.

Ainekset:

2,5dl lämmintä vettä

11g kuivahiivaa

1tl sokeria

2rkl oliiviöljyä

n. 4dl vehnäjauhoja

 

300g karitsan jauhelihaa

1 sipuli

1 punainen chili

1-2tl jauhettua kuminaa

1tl paprikajauhetta

1tl kanelia

1tl oreganoa

1tl mustapippuria

1-2 valkosipulinkynttä, puristettuna

0,5dl tomaattimurskaa

kourallinen persiljaa, silputtuna

revittyjä mintunlehtiä

oliiviöljyä

Sekoita hiiva ja sokeri lämpimän veden joukkoon kulhossa ja aina seoksen olla hetki rauhassa. Lisää öljy ja sekoita huolellisesti. Sekoita vehnäjauhoja seoksen joukkoon ensin kauhalla sekoittaen ja lopulta käsin vaivaten kunnes taikina on kiinteä, mutta hieman tahmea. Anna pohjan kohota samalla kun siirryt valmistamaan karitsaa.

Kuullota silputtua sipulia ja chiliä öljytyllä pannulla muutaman minuutin ajan. Ruskista karitsan jauheliha kevyesti, lisää mausteet, tomaattimurska ja persilja. Levitä täytettä ohueksi muotoillun pohjan päälle ja paista 220-asteisessa uunissa 10 minuutin ajan. Viimeistele mintunlehdillä ja nauti lahmacun pizzan tavoin tai purista päälle hieman sitruunamehua, päällystä raikkaalla salaatilla ja rullaa maukkaaksi välipalaksi!

 

Jerry 0 comments

|
15.04.2014

Katuruoka tuntuu olevan tämän kevään menevin ruokatrendi, ja luonnollisesti halusin itsekin hypätä ko. trendin aallonharjalle tasapainoilemaan. Tämän herkullisen kotitekoisen lammasdönerin avulla on helppoa houkutella vaativinkin katuruoka-intoilija pois kaduilta ja takaisin kotikeittiöön.

Maukas ja monikäyttöinen dönerliha on herkullista sellaisenaan, salaateissa tai pizzan päällä, mutta parhaimmillaan se on perinteisemmin nautittuna paahdetun pitaleivän täytteenä raikkaiden kasvisten sekä mintulla ja valkosipulilla maustetun jogurttikastikkeen kera!

 

Ainekset:

500g karitsan jauhelihaa

1rkl maissijauhoja

1tl suolaa

2tl kanelia

2tl oreganoa

1tl mustapippuria

1tl maustepippuria

1tl jauhettua kuminaa

1-2tl silputtua persiljaa

2-3 valkosipulin kynttä, puristettuna

oliiviöljyä

Sekoita kaikki ainekset huolellisesti yhteen kulhossa. Vaivaa ja taputtele seosta voimakkaasti ja muovaa mahdollisimman tiiviiksi, noin 12 senttiä leveäksi lihatangoksi. Hiero lihan pinta kevyesti öljyllä, kääri tiiviisti folioon ja paista 160-asteisessa uunissa 1,5 tuntia.

Anna jäähtyä foliossa puoli tuntia ja liekitä sitten dönerin pinta kevyesti. Jos liekitin ei kuulu keittiösi perusvarustukseen, voit myös leikata lihan ohuisiin viipaleisiin ja paahtaa niitä kuumassa uunissa viitisen minuuttia - näin saat aikaan mahtavan rapeita lihaviipaleita, jotka tekevät sateisestakin kevätpäiväistä aurinkoisen.

Jerry 0 comments

|
13.04.2014

smaksak-april3-web smaksak-april1-web


 smaksak-april2-web

 

Imponera gästerna i påsk med en söt och fräsch marängtårta. Lättlagad är den också.

 

Marängtårta med mangoröra

Maräng
6 äggvitor
3 dl socker
1 msk maizena
1 tsk vitvinsvinäger

Mangoröra
1 stor mogen mango
1 dl socker
1 dl vatten
½ vaniljstång
½ lime
250 g mascarponeost
2 dl vispgrädde (du kan byta ut hälften mot en kvarkburk)
1 tsk vaniljsocker
1 påse påskdragéer

1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Vispa äggvitorna till vitt skum (enklast med matberedare). Tillsätt sockret lite åt gången under vispning, tills du har en fast marängsmet.
3. Blanda ner maizena och vinäger i marängsmeten.
4. Klä en bakplåt med papper. Smeta ut två cirka 15 cm i diameter stora rundlar och några mindre klickar. Tänk på att smeten flyter ut något i ugnen.
5. Lägg plåten i ugnen och sänk värmen till 125 grader och låt grädda i 1 timme. Stäng av värmen och öppna ugnen, men låt marängen vara kvar tills ugnen svalnat.
6. Gör mangoröran.
7. Skala och skär mangon i bitar, snitta upp vaniljstången och gröp ur fröna med hjälp av en tesked.
8. Koka mangon, vaniljstången och fröna med strösocker och vatten i cirka 5 minuter.
9. Mixa till en slät sås med en stavmixer och ställ åt sidan för att svalna helt.
10. Vispa upp grädden med vaniljsockret, vänd i mascarponeosten.
11. Vänd försiktigt ner mangokrämen i mascarponeblandningen, spara lite av mangokrämen för dekoration.
12. Bred ut mangoröran över den ena marängrundeln, placera den andra ovanpå och bred ut resten av mangoröran på toppen. Grovkrossa hälften av dragéerna och sprinkla dem över marängtårtan, dekorera ytterligare med några hela dragéer. Toppa med några små maränger. Låt stå någon timme i kylen innan servering.

Tips! För att göra tårtan extra festlig – klipp till minivimplar, fäst dem på sugrör eller grillpinnar och stick ner i tårtan.

Karin&Magnus 0 comments

|
09.04.2014

Nämä mustapapu-quinoa-luomukset ovat ainesosiltaan melko kaukana perinteisistä falafeleista, mutta tyyliltään ne ovat erittäin samankaltaisia. Ainakin "lainausmerkeissä" näitä voi kutsua falafeleiksi.

Aromikkaat mustapavut ja pähkinäinen quinoa antavat näille papupalleroille ekstrapotkua, ja ne sopivatkin mainiosti yhteen voimakkaasti maustettujen ruokien kanssa. Mustan quinoan voi korvata myös muilla väreillä (täällä ei syrjitä), mutta mustalla lajikkeella saat aikaan vaikuttavimman ulkomuodon vale-falafeleille.

Nauti esimerkiksi chilillä ja valkosipulilla maustettujen juuresten ja avokadolla rikastetun "hummuksen" kera!

Ainekset:

1tlk esikäsiteltyjä mustapapuja

n. 1,5dl mustaa quinoaa (kypsennettynä)

½ sipuli, hienoksi silputtuna

1 valkosipulinkynsi, puristettuna

1rkl maissijauhoja

1tl cayennepippuria

1tl paprikajauhetta

mustapippuria, suolaa

oliiviöljyä

Sekoita kaikki ainekset yhteen ja käsittele tehosekoittimessa sileäksi massaksi. Lisää maissijauhoja ruokalusikallinen kerrallaan jos seos tuntuu liian löysältä. Muovaile haluamasi kokoisiksi ja muotoisiksi paloiksi ja kypsennä öljytyn leivinpaperin päällä 180-asteisessa uunissa noin 25 minuutin ajan. Käännä tai pyörittele "falafeleja" paistoajan puolivälissä, jotta ne kypsyvät tasaisesti.

P.s. Tässä resepti myös hieman perinteisemmille uunissa paistetuille falafeleille!

 

Jerry 0 comments

|
04.04.2014

Kevät on sekoittanut pääni aivan täysin. En tiedä, johtuuko se aurinkoisesta huhtikuusta, kesäajan sekoittamasta sisäisestä kellostani vai ehkä jostain aivan muusta. Kiistämätön fakta on kuitenkin se, että pään sekoittamista on tapahtunut.

Keväthullutuksestani huolimatta olen toki ehtinyt purkaa tunteitani keittiössä. Huhtikuun toistaiseksi paras luomus? Ehdottomasti tämä herkullinen ja raikas avokado-hummus!

Ainekset:

1tlk kikherneitä

1 avokado

1 valkosipulinkynsi

1,5dl oliiviöljyä

1 limen puristettu mehu

cayennepippuria

suolaa

Huuhtele kikherneet huolellisesti ja sekoita pilkotun avokadon, puristetun valkosipulin ja oliiviöljyn kanssa tehosekoittimessa. Jos hummus vaikuttaa liian tiiviiltä, lisää joukkoon lisää oliiviöljyä tai kylmää vettä ruokalusikallinen kerrallaan kunnes koostumus on joustava muttei juokseva. Purista limen mehu joukkoon lopuksi, mausta suolalla ja cayennepippurilla ja sekoita huolellisesti.

Tarjoile laakeassa kulhossa oliiviöljyllä ja cayennepippurilla viimeisteltynä ja nauti esimerkiksi paahdettujen pita-lastujen, tuoreiden tai paahdettujen kasvisten kanssa!

 

Jerry 0 comments