|
31.12.2016

Tässä voi lähteä puhumaan yhdelle, kymmenelle tai sadalle ihmiselle, ja jokaisella on varmasti vahvasti eriäviä mielipiteitä kaikenlaisista asioista. Yksi asia kuitenkin yhdistää lähestulkoon kaikkia: kellään ei ole ollut kivaa tänä vuonna.

2016 on ollut kuin julma vitsi joka jatkuu aivan liian pitkään, eikä sen lopputulos tunnu millään tavalla loogiselta. Itse olen tämän kauhuvuoden aikana parhaani mukaan kääntänyt elämääni aivan päälaelleen ja laittanut kaikkea uusiksi. Aika ajoin on tullut hetkellisiä onnistumisen tunteita, mutta onhan tässä enimmäkseen saanut vastavirtaan uida.

Jotain hienoa on kuitenkin siinä kun ryvetään siellä pohjamudissa, ja tuntuu ettei ole enää mitään menetettävää. Se tuo mukanaan omat vahvuutensa kun ei voi huonommin enää mennä. Seuraavan vuoden on aivan pakko olla edes vähän armollisempi... Onhan?

 

Jerry 0 comments

|
31.12.2016

Aivan kuin kuka tahansa 90-luvulla edes osan lapsuudestaan viettänyt, minulla on erittäin lämpimiä tunteita sitruunatäytelakuja kohtaan. Niitä tuli lapsena popsittua monta kertaa oman painonsa verran, ja nyt tämä ilonpito voi taas jatkua - nämä kotitekoiset toffeemakeiset maistuvat nimittäin täsmälleen samalle!

Ainekset:

1tlk kondensoitua maitoa

250g valkosuklaata

100g pehmeää lakritsia

1 sitruunan raastettu kuori

 

Sekoita kondensoitu maito ja paloiteltu suklaa kattilassa ja sekoita keskilämmöllä kunnes suklaa on sulanut kokonaan. Lisää joukkoon sitruunan kuori ja pilkottu lakritsi ja kaada leivinpaperilla reunustettuun pieneen astiaan. Anna jäähtyä jääkaappikylmäksi, paloittele ja kääri esimerkiksi leivinpaperin paloihin. Nauti hyvässä seurassa!

Jerry 0 comments

|
31.12.2016

Dulce de leche on yksi elämäni suurimmista iloista, eikä turhaan - tämä herkullinen karamellikastike tekee mistä tahansa herkusta entistäkin herkullisempaa. Yleensä teen dulce de lechen "autenttisella" tavalla, hitaasti maitoa kasaan keitellen. Joskus on kuitenkin kiire, tai kärsivällisyys vähissä.

Ei tämäkään versio nopeasti valmistu, mutta sen hienous on siinä ettei sitä tarvitse jatkuvasti vartioida. Heität vain tölkin kondensoitua maitoa kiehuvaan veteen ja kolme tuntia myöhemmin poimit tölkillisen valmista dulce de lecheä vedestä pois!

Muista poistaa tölkin etiketti ennen veteen lisäämistä ja tarkista aina välillä, että kattilassa on vielä tarpeeksi vettä. Odota myös hetki ennen kuin avaat valmista tölkkiä. Kuuma ruiskaus dulce de lecheä naamalle ei ole ollenkaan niin hauskaa kuin miltä se kuulostaa.

Jerry 0 comments

|
09.12.2016

Porkkanakakuilla ei ollut minkäänlaista roolia lapsuudessani tai nuoruudessani, eikä oikeastaan millään muillakaan kakuilla. Jossain kohdassa elämääni se kuitenkin salaa hiippaili haaveideni kärkeen ja muodostui suosikikseni. Jos vaan valita saa, otan aina suussasulavan pehmeän, mehevän mausteisen ja pähkinäisen porkkanakakun.

Varsinkin talvipakkasilla iso tujaus lämmittävää hunajaa tekee porkkanakakusta vielä entistä paremman!

Ainekset:

3 kananmunaa

2dl ruokosokeria

1dl hunajaa

100g sulatettua voita

1dl rypsiöljyä

3dl vehnäjauhoja

1dl mantelijauhetta

1tl molempia: leivinjauhetta ja ruokasoodaa

1tl kutakin: kanelia, neilikkaa, kardemummaa, muskottipähkinää ja hienoksi raastettua (tai jauhettua) inkivääriä

oman maun mukaan vaniljaa

400g porkkanoita, hienona raasteena

100g mantelirouhetta

100g hasselpähkinärouhetta

puolikkaan sitruunan ja puolikkaan limen raastettu kuori

kuorrutukseen:

200g maustamatonta tuorejuustoa

125g tomusokeria

1tl vaniljajauhetta

puolikkaan sitruunan ja puolikkaan limen raastettu kuori

lisäksi: pähkinärouhetta, marjoja

Ohjeet:

Aloita vatkaamalla kananmunat, sokeri ja hunaja vaahdoksi. Lisää joukkoon sulatettu voi ja öljy ja sekoita hyvin. Lisää seuraavaksi joukkoon keskenään sekoitetut kuivat ainekset ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Taittele joukkoon porkkanaraaste, sitrushedelmien raastettu kuori sekä pähkinärouhe.

Kaada voideltuun kakkuvuokaan tai uunivuokaan ja paista 180-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia, kunnes kakun keskiosaan työnnetty tikku irtoaa puhtaana.

Valmista kuorrutus sekoittamalla kaikki ainekset huolellisesti yhteen. Anna kakun jäähtyä täysin ennen kuorruttamista. Viimeistele pähkinärouheella ja vaikka raikkailla vadelmilla.

 

P.s. Tämä kakku kannattaa tehdä hyvissä ajoin, sillä sen maku vain paranee päivä toisensa jälkeen jääkaapissa!

 

Jerry 0 comments

|
09.12.2016

Menestys on suhteellinen termi ja onnistuminen tai pelkkä selviytyminenkin joskus haastavaa tai harvinaista. Tätä norjalaista klassikkoherkkua väsätessäni - aivan kuten elämässä yleensäkin - vastaan tuli monenlaisia yllätyksiä, eikä menestystortusta sitten lopulta tullutkaan niin suurta menestystä kuin olin toivonut.

Täydellisyyden puute on kuitenkin omanlaisensa siunaus. Virheet ovat paljon mielenkiintoisempia ja ikimuistoisempia kuin virheettömyys. Ja on hyvä jättää aina edes vähän parantamisen varaa, jotta suuntaa säilyy nousujohdanteisena!

Ainekset:

3 valkuaista

1dl tomusokeria

100g mantelijauhetta

1tl leivinjauhetta

kuorrutus:

3 keltuaista

1dl kermaa

1dl sokeria

vaniljaa

125g voita

lisäksi: suklaaraastetta

Aloita vatkaamalla valkuaiset vaahdoksi. Lisää joukkoon tomusokeri ja vatkaa sähkövatkaimella viitisen minuuttia. Taittele lopuksi mantelijauhe ja leivinjauhe varovaisesti seoksen joukkoon. Peitä kakkuvuoan pohja leivinpaperilla ja levitä taikina vuokaan tasaisesti.

Paista kakkua 180-asteisessa uunissa 35-40 minuuttia, kunnes se tummuu hieman. Anna jäähtyä.

Sekoita keltuaiset, kerma, sokeri ja runsas ripaus vaniljaa yhteen kattilassa. Lämmitä miedolla lämmöllä jatkuvasti sekoittaen noin 8-10 minuttia, kunnes seos alkaa kiinteytyä hieman (enemmän kuin oma versioni). Lisää lopuksi joukkoon voi pieninä kuutioina ja sekoita sileäksi seokseksi.

Anna kuorrutuksen jäähtyä huoneenlämpöön ja kaada sitten jäähtyneen kakkupohjan päälle. Anna asettua jääkaapissa. Viimeistele raastetulla suklaalla ja nauti esimerkiksi tuoreiden marjojen kanssa, iloon tai suruun!

Jerry 0 comments