|
29.08.2016

Yksi loppukesän ja alkusyksyn suurimmista iloista ovat tuoreet omenat, jotka ovat nyt parhaimmillaan. Ne ovat toki herkullisia sellaisenaan, mutta minimunkkeihin piilotettuna ne tuntuvat todella nousevan ruokatähdeksi. Omenan päivässä sanotaan myös pitävän lääkärin poissa, joten näiden munkkien avulla pysyy varmaan todella terveenä!

Ainekset:

2 omenaa

2,5dl maitoa

1rkl kuivahiivaa

1 kananmuna

0,5dl tummaa ruokosokeria

hyppysellinen suolaa ja kardemummaa

50g sulatettua voita

noin 9dl vehnäjauhoja

öljyä paistamiseen

lisäksi: sokeria ja kanelia kuorrutukseksi

Sekoita hiiva kädenlämpöisen maidon sekaan. Lisää sitten joukkoon sokeri, kananmuna, mausteet sekä sulatettu voi. Lisää lopuksi jauhoja pienissä erissä välillä sekoittaen, ensin kauhalla ja lopulta käsin taikinaa vaivaten.

Kuori ja kuutioi omena pieniksi paloiksi. Taittele omenapalat munkkitaikinan joukkoon.

Muovaile pieniä ja siroja minimunkkeja ja paista kuumassa öljyssä muutaman minuutin ajan, kunnes munkit muuttuvat kauniin kullanruskeiksi. Siirrä öljystä reikäkauhalla talouspaperin päälle. Anna jäähtyä hetki ja pyörittele sitten sokeri-kaneliseoksessa.

 

Jerry 0 comments

|
29.08.2016

Ihmisillä tuntuu olevan aina kauhea kiire hypätä kohti seuraavaa haastetta, vaikka nykyistäkin olisi vielä jäljellä. Viime viikonloppuna ihmisiä tuli kadulla vastaan toppatakeissa ja kaulahuiveissa vaikka lämpömittari kohosi vähintään kahteenkymmeneen varjossakin ja auringossa ainakin omat sääreni olivat autuaan lämpimät lyhyistä shortseistani huolimatta.

Luultavasti se johtuu vain siitä, että ihmiset ovat ostaneet uuden syystakin ja haluavat nyt äkkiä päästä sitä esittelemään. Onhan se tavallaan ymmärrettävää, vaikkei se kyseisten ihmisten matalaa älykkyysosamäärää miltään osin peitä. Itsenikin on toki joskus vaikea nauttia tästä hetkestä kun se tulevan suunnittelu houkuttelee. Edes aina välillä on kuitenkin suunnattoman tärkeää nauttia juuri tästä hetkestä. Se ei välttämättä ole täydellinen, mutta tämä on viimeinen kerta kun siitä saa nauttia.

 

Jerry 0 comments

|
28.08.2016

Loppukesä on mielestäni yksi hienoimmista vuodenajoista. Näiden muutaman viikon aikana kaikki tuntuu mahdolliselta, ja kaikki tuntuu merkitykselliseltä. Loppukesän pimeät kuumat kesäyöt ovat asia, josta en voi saada tarpeekseni. Loppukesään kuuluvat omalla kohdallani erittäin voimakkaasti myös mehukkaat nektariinit. Mustikan ja basilikan vahvistamana ne muuttuvat tässä helpossa piiraassa mehevän makeaksi kesäherkuksi!

Ainekset:

4 kypsää nektariinia

pari kourallista mustikoita

8-10 basilikanlehteä, silputtuna

1dl tummaa ruokosokeria

pohja:

5dl vehnäjauhoja

200g kylmää voita

hyppysellinen sokeria, suolaa ja kardemummaa

3-4 rkl kylmää vettä

 

Aloita valmistamalla piiraspohja: sekoita kuivat ainekset keskenään kulhossa ja nypi voi joukkoon käsin. Lisää lopuksi kylmää vettä lusikallinen kerrallaan kunnes taikinan koostumus on joustava, mutta ei kuitenkaan tahmea. Painele taikina piirasvuoan tai uunivuoan pohjalle ja reunoille tasaisesti.

Asettele viipaloidut nektariinit tiiviisti pohjan päälle ja ripottele päälle mustikoita, silputtua basilikaa sekä antelias annos tummaa ruokosokeria.

Paista 180-asteisessa uunissa 35-40 minuuttia. Anna jäähtyä hieman ja tarjoile esimerkiksi vaniljaisen kermavaahdon tai jäätelön kera!

 

Jerry 0 comments

|
31.07.2016

Joillekin ihmisille vuodenvaihde ei merkitse juuri mitään; se on vain yksi pakollinen juhlapyhä muiden joukossa. Itse olen toisenlainen. Itse koen pienimuotoisen eksistentiaalisen kriisin jokaisen kuukauden lopussa/alussa. Heinäkuu on mennyt erittäin huolettomissa merkeissä turhia ajattelematta, mutta jostain syystä yhtäkkiä kun onkin heinäkuun viimeinen päivä niin pää täyttyy kaikenlaisista ajatuksista.

Ehdinköhän nyt kuitenkaan seikkailla tarpeeksi? Olenko kesäillyt riittävästi? Söinkö lempiruokaani tarpeeksi monesti? Turha se on sellaisia enää miettiä, kyllähän minäkin sen tiedän. Kai se pitää vaan hyväksyä, että tämä heinäkuu on nyt olemassa vain muistoissa. Onneksi Suomikin on nykyään siirtynyt melko manner-eurooppalaiseen ilmastoon ja elokuu on vielä täydellinen kesäkuukausi. Vielä ehtii seikkailla, kesäillä ja syödä.

 

Jerry 0 comments

|
31.07.2016

Gin-marinoitu lohi saattaa kuulostaa  siltä että olen pahasti alkoholisoitunut  omituiselta, mutta todellisuudessa se on erittäin raikas ja aromaattinen vaihtoehto. Gin, lime ja kurkku muodostavat mahtavan viilentävän vaikutuksen kesähelteillä, ja uunilohi muuttuu kertaheitolla nykypäiväiseksi herkuksi!

Ainekset:

500g lohta

0,5dl laadukasta giniä

1 limen raastettu kuori

1rkl riisiviinietikkaa

1tl sokeria

1tl hienonnettua inkivääriä

hyppysellinen suolaa

Sekoita kaikki marinadin ainekset keskenään ja kaada lohen päälle astiassa tai esimerkiksi pienessä muovipussissa. Anna aromien imeytyä kalaan puolisen tuntia ja kypsennä kalaa sitten 180-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Viimeistele kala limesiivuille ja tarjoile esimerkiksi kookosriisin ja kurkkusalaatin kera.

P.s. Jos kalan jättää marinadiin yön yli, se kypsyy alkoholissa itsestään ceviche-tyylisesti. Tällä metodilla maku on vähintään yhtä hyvä, eikä helteistä asuntoa tarvitse lämmittää ennestään uunilla!

 

Jerry 0 comments