|
10.05.2015

Viikko sitten aloitin erittäin kunnianhimoisen kokeilun. Halusin kokeilla, voisinko elää täysin ilman (lisättyä) sokeria kokonaisen viikon. Kiellettyjen listalle eivät päätyneet vain selkeästi sokeroidut ruoat ja juomat, kuten karkit, leivonnaiset ynnä muut. Listalle päätyi myös monenlaista muuta ruokaa, suoraan sanottuna melkein kaikki ruoka.

Sokeria vältellessäni söin uunissa paahdettua lohta, höyrytettyjä kasviksia, keitettyä riisiä, nokkoskeittoa, itse keräämiäni villiyrttejä. Join paljon teetä ja vettä ja kirosin itseäni siitä, että koskaan lähdin tällaiseen kokeiluun.

Ensimmäisten vaikeiden päivien jälkeen olo alkoi hieman helpottua. Ensin lähti päänsärky ja mielihalut, lopulta heikko olokin lähti ja aloin tuntea oloni lähestulkoon normaaliksi. Lauantaina, viikon loppumetreillä sorruin kuitenkin sokeriin. Kävin nimittäin shampanjamessuilla enkä voinut kieltäytyä kaikista houkuttelevista laatuviineistä. Päätin, että jos itse kokeilun aloitin niin itse voin sen lopettaakin. Tein siis tietoisen päätöksen. En hävinnyt itselleni, vaan voitin kaiken.

Kokeilu oli mielenkiintoinen, mutta ei välttämättä sellainen, jota aivan yhtä rigidisti haluaisin kokeilla uudelleen. Mielestäni sokeria lisätään aivan liikaa kaikkeen ja siitä on hyvä olla tietoinen, mutta nyt olen entistä varmempi siitä, että itselleni pienestä sokerista ei ole niin paljoa haittaa. Ensi viikolla aion nauttia kaksin käsin herkullisista leivonnaisista!

Jerry 0 comments

|
08.05.2015

Sokeriton viikko -kokeiluni jatkuu erittäin lannistavissa merkeissä. Sitä sokeria kun on vähän kaikessa. Viiniäkään ei saisi juoda. Keskiviikkona olin niin väsynyt etten jaksanut edes raportoida edistymisestäni mitenkään, mutta en ole kuitenkaan sortunut, ihan vielä. Silloin olo oli kuin rekan alle jääneellä. Torstaista eteenpäin on kuitenkin ollut jo normaalia vastaava fiilis. Enää ei kädet tärise ja koko ajan mielessä pyöri makeat herkut.

Tämän kokeilun aikana olen huomannut, että monet ruoka-aineet maistuvat ja tuoksuvat huomattavasti voimakkaammin kuin aiemmin. Sokerittomuus siis ilmeisesti antaa jotain yliluonnollisia voimia. En kyllä tiedä... Vaikka sokerittomuus takaisi ikuisen elämän niin en kyllä silti pysyisi erossa rakkaista kakuistani. Elän mieluummin hetken onnellisena kuin ikuisesti kärsien.

 

Jerry 0 comments

|
05.05.2015

Jostain syystä kuvittelin, että tämä kokeeni olisi jo helpompi toisena päivänä. No ei todellakaan ole. Yllä näkyvä kuva ei missään nimessä kuvasta tämänhetkistä mielentilaani.

Tänään olen yrittänyt pitää itseni mahdollisimman kiireisenä, jotta olisin edes hetken ajattelematta sokeria ja kakkuja ja karamelleja... Toistaiseksi ei ole onnistunut. Kykyni multitaskaukseen on tullut täytenä yllätyksenä itselleni - osaan haaveilla kakuista ja tehdä monenlaisia asioita samanaikaisesti. Onneksi nyt on jo melkein keskiviikko. Nyt on sellainen olo, että sunnuntain ja maanantain välisenä yönä kellon ollessa 00:00:01 työnnän pääni ämpärilliseen tomusokeria enkä nouse sieltä viikkoon.

Jerry 0 comments

|
04.05.2015

Tässä kesän kynnyksellä terveelliset elämäntavat ja terveelliset ruoat pyörivät helposti mielessä normaalia enemmän. Itse päätin toukokuun kunniaksi aloittaa kokeilun, jota olen suunnitellut jo pitkään. Päätin elää kokonaisen viikon täysin ilman sokeria. En yritä luopua pelkästään karkeista ja jäätelöstä ja kakuista ja leivonnaisista ja... Hetkinen, miksi tämä olikaan mielestäni hyvä idea?

Kaikkien selkeiden sokereiden lisäksi välttelen myös muita makeuttajia, joten mustalla listalla seuraavan seitsemän päivän ajan ovat myös hunaja, kookospalmusokeri ja niin edelleen. En tee tätä itselleni liian helpoksi.

Itse en nauti läheskään niin paljoa piilosokereita kuin monet ihmiset. Sokeria on piilotettu jogurtteihin, "terveystuotteisiin", mehuihin, lihojen marinadeihin, salaattikastikkeisiin... Sitä on kaikessa eikä juuri mikään tutkimus sano sen tekevän ihmisille juuri mitään hyvää. Siinä - yllytyshulluuden lisäksi - motiivini tähän kokeiluun.

Olen aina ajatellut, että addiktiot ovat jonkinlaista mielenheikkoutta, enkä ole osannut kuvitella itselleni minkäänlaista riippuvuutta. Ensimmäisen täysin sokerittoman päivän päätteeksi täytyy kuitenkin todeta, että olen jatkuvasti vihainen, päätä särkee, on kylmä ja väsyttää, mutta en saa unta. Ja mielessä pyörivät kaikki ihanat sokeroidut herkut.

 

Jerry 0 comments

|
29.04.2015

Istanbulin katuruoka on maailman parhaiden keittiöiden kärjessä. Koko suurkaupunki on kuin foodien leikkikenttä. Jokaisen kulman takaa löytyy uusi jännittävä (tai joskus jopa kummallinen) makuelämys. Itse kävin tässä kuussa Istanbulissa toista kertaa, mutta vasta nyt löysin kaupungin todellisen sydämen. Nyt suunnittelen seuraavaa visiittiä jo erittäin innokkaana...

Lisää kuvia ja muistoja matkaltani sekä listaus kaupungin parhaasta katuruoasta löytyy Jerryn keittiössä -blogin puolelta. Siellä myös tarkemmin alla näkyvän kuvan pakettiautosta, jonka takakontista ostin elämäni parhaan sämpylän!

 

Jerry 0 comments