|
03.02.2016

Lämmin ja ruokaisa risotto on täydellinen talvipäivän herkku. Erityisen kovaan tarpeeseen se tulee tällaisina päivinä, kun aamulla ulos ikkunasta kurkistaessaan huomaa kauhukseen, että lähipäivien keväinen maisema on muuttunut vitivalkoiseksi takatalveksi. Järkytykseni oli niin kova, että päätin tehdä risotosta erityisen lämmittävän - lisäämällä anteliaan lorauksen portviiniä!

Ainekset:

3 punajuurta

3dl risottoriisiä

0,5dl oliiviöljyä

1 makea sipuli

2 valkosipulin kynttä

loraus balsamicoa

4dl portviiniä

8dl kasvislientä

nokare kylmää voita

n. 50g raastettua parmesaania

Kuori ja raasta punajuuret. Kuullota silputtua sipulia ja valkosipulia oliiviöljyssä paistinpannulla ja lisää muutaman minuutin jälkeen pannulle myös punajuuriraaste. Paahda riisinjyviä hetki pannulla ja lisää sitten viini kahdessa erässä, antaen edellisen haihtua hieman ennen uuden lorauksen lisäämistä.

Kaada joukkoon hieman balsamicoa ja jatka kasvisliemen lisäämistä desilitra kerrallaan, muistaen sekoittaa samalla risottoa jatkuvasti. Aina nesteen haihduttua voit taas kaataa joukkoon lisää. Noin 20 minuutin kuluttua risotto on valmis.

Siirrä risotto pois liekiltä ja sekoita joukkoon voi ja parmesaani. Tarjoile esimerkiksi vuohenjuuston tai fetan sekä tuoreiden yrttien kera!

 

Jerry 0 comments

|
28.01.2016

Italialaisen keittiön klassikkosuosikki gorgonzola ja saksanpähkinät eli gorgonzola e noci päätyy useimmiten pasta-annoksiin, mutta se on aivan yhtä mainio - ellei jopa mainiompi - makuyhdistelmä risottoon. Sulanut gorgonzola tuo risotolle myös mahtavan kermaisan ja täysin vastustamattoman koostumuksen!

Ainekset:

150g gorgonzola dolce -juustoa

kourallinen saksanpähkinöitä

1 salottisipuli

0,5dl oliiviöljyä

3dl risottoriisiä

lasillinen valkoviiniä

1l kasvislientä

nokare kylmää voita

raastettua parmesaania

Lämmitä oliiviöljy pannulla ja kuullota hienoksi silputtua sipulia muutaman minuutin ajan. Lisää pannulle riisi ja paahda muutaman minuutin ajan. Lisää viinilasillinen ja hämmennä varovaisesti kunnes lähes kaikki neste on haihtunut ja imeytynyt riisiin. Lisää kasvislientä pannulle maltillisesti, noin desi kerrallaan, ja 20 minuutin päästä risotto alkaa olla valmis.

Loppuvaiheilla voit lisätä risoton sekaan gorgonzolan sekä rouhittuja saksanpähkinöitä sekä pienen nokareen voita ja hitusen parmesaaniraastetta. Sekoita huolellisesti ja tarjoile välittömästi. Lisäpotkuksi risoton päälle voi vielä ripotella lisää gorgonzolaa, saksanpähkinöitä ja parmesaania, koska juustoa ei ole ikinä liikaa!

 

Jerry 0 comments

|
28.01.2016

Gorgonzolan ja saksanpähkinöiden yhdistelmä on yksi herkullisimmista klassikoista. Italialaisessa keittiössä se pääsee esiintymään edukseen esimerkiksi pastassa. Tämä herkullinen pasta valmistuu todella nopeasti ja helposti ja kuljettaa maistajansa heti italialaiseen trattoriaan!

Ainekset:

300g spaghettia

150g gorgonzola dolce -juustoa

kourallinen saksanpähkinöitä

25g voita

raastettua parmesaania

Aloita keittämällä pasta al dente hyvin suolatussa vedessä. Sulata voi kuumalla pannulla, paada rouhittuja saksanpähkinöitä hetki ja lisää sitten gorgonzola pannulle. Anna juuston sulaa, lisää pannulle kypsä spaghetti ja sekoita huolellisesti. Viimeistele anteliaalla annoksella parmesaania ja nauti!

 

Jerry 0 comments

|
19.01.2016

Reuben on yksi suosituimmista klassikko-sandwicheistä. Omassa keittiössäni se sai hieman suomalaista luonnetta lisukkeeksi. Lopputulos on kuitenkin erittäin lähellä alkuperäistä klassikkoa ja vähintään yhtä herkullinen!

Ainekset:

2 viipaletta ruisleipää

hapankaalia

naudan paahtopaistia

Emmental-juustoa

majoneesia

sinappia

Aloita voitelemalla leipäviipaleiden sisäpuolet kevyesti, toinen sinapilla ja toinen majoneesilla. Kasaa leipien päälle hapankaalia, emmental-juustoa, erittäin antelias annos viipaloitua paahtopaistia ja paina tiiviisti yhteen. Halutessasi lämpimän version herkusta voit vielä voidella leipäviipaleiden ulkopuolet ja grillata kevyesti pannulla!

 

Jerry 1 comments

|
19.01.2016

Tammikuu on täydellinen aika hyödyntää kesällä pakastimeen päätyneet marjat. Itse olen vetänyt pakasteesta itse poimittuja mustikoita ja punaviinimarjoja jo liikaakin, joten jossain vaiheessa niille haluaa tehdä jotain muutakin kuin heittää jogurtin tai aamupuuron sekaan. Tässä yksi idea: skyr-rahkakakku.

Rahkakakut ovat muutenkin erinomainen apu arkeen. Niiden voi ainakin uskotella olevan jotenkin juustokakkuja kevyempiä ja terveellisempiä, joten pala kakkua aamiaiseksi on taas askeleen lähempänä hyväksyttävää!

Ainekset:

250g täysjyvä-Digestive-keksejä

75g voita

1rkl mantelivoita

täyte:

1kg rasvatonta maitorahkaa (esimerkiksi maustamaton Skyr)

1 limen raastettu kuori ja puristettu mehu

1,5dl sokeria

4 kananmunaa

hyppysellinen vaniljaa

marjaraita:

2dl punaviinimarjoja (kokeile halutessasi myös esim. mustikoita)

1rkl limemehua

0,5dl sokeria

Aloita valmistamalla marjaraita. Sekoita kaikki ainekset kattilassa ja kiehauta. Keitä miedolla lämmöllä muutaman minuutin ajan jatkuvasti sekoittaen, soseuta ja anna jäähtyä.

Valmista kakkupohja: murskaa digestive-keksit ja sekoita sulatetun voin sekä mantelivoin kanssa huolellisesti yhteen. Painele kakkuvuoan pohjalle ja reunoille tasaisesti.

Vatkaa kaikki täytteen ainekset huolellisesti yhteen ja kaada pohjan päälle. Lisää marjaraita kakun päälle lusikalla kahdeksikkoja tehden - näin saat kauniin kuvion kakun päälle. Paista 160-asteisessa uunissa 60-80 minuuttia, kunnes kakku alkaa tummua hitusen reunoilta ja tuntuu kiinteältä päältä painettaessa. Anna jäähtyä rauhassa - tämä kakku maistuu entistä paremmalta seuraavana päivänä!

 

Jerry 0 comments