|
31.07.2014

  

Taannoinen Piemonten matkani oli täynnä suurenmoisia makunautintoja. Lähestulkoon päivittäiseksi perinteeksi muodostuivat maukkaat crostinit, eli kuorrutetut rapeat leivät. Nämä piemontelaiset crostinit huokuvat italialaista herkullisuutta artisokan, mozzarellan ja ilmakuivatun kinkun avulla. Crostineja valmistaessa kannattaa kuitenkin pitää mieli ja jääkaapin ovi avoinna - kokeile rohkeasti eri makuyhdistelmiä ja luo juuri omaan makuusi sopivat crostinit!

Ainekset:

Täysjyväleipää, ohuina viipaleina

Artisokkapestoa (n. 1rkl / leipä)

viipaloitua mozzarellaa

ilmakuivattua kinkkua

Aloita levittämällä artisokkapestoa leipäviipaleiden päälle. Lisää mozzarella ja kinkku ja paahda 250-asteisessa kuumassa uunissa muutaman minuutin ajan, kunnes juusto alkaa sulaa. Nauti lämpimänä.

KAKKUJERRY

Crostinien lisäksi haluan tänään puhua toisestakin minulle erittäin mieluisasta aiheesta. Olen nimittäin viimein, monen vuoden haaveilun ja suunnittelun jälkeen, saanut ikioman blogini pystyyn. Ensimmäisen juttuni julkaiseminen sai aikaan käsittämättömän suuren onnistumisen ja saavutuksen tunteen. Olen suunnattoman ylpeä tästä pienestä suuresta saavutuksesta ja toivon tietenkin, että jokainen käy tutustumassa kirjoituksiini tämän sivuston lisäksi myös osoitteessa kakkujerry.wordpress.com.

Kakkujerryn ensimmäinen julkaisu, Mustikka-basilika Gin Mojito

Jerry 0 comments

|
22.07.2014

Piemonte on täynnä tunnelmallisia laaksoja ja viiniköynnösten valtaamia kukkuloita sekä hurmaavia pikkukyliä joissa voi kokea erittäin suuria makuelämyksiä.

Piemonte on antanut maailmalle Barolo-viinit, Gianduja-levitteet (eli Nutellan alkuperäisen esi-isän), kasoittain valkoisia tryffeleitä ja herkullisia suklaita ja nougatia. Alueella on kuitenkin vielä paljon enemmän annettavaa...

 

 

Piemontelaisia crostineja ja Aperol Spritzejä villan kattoterassilla

 

Incisiana-viinitilan Barbera d'Asti ja paikallisen torronerian hasselpähkinänougatia

LA MORRA

 

 

Piemonten pienet kylät ovat täynnä viihtyisiä ravintoloita, joissa voi maistella alueen erikoisuuksia

TORINO - Piemonten maakunnan epävirallinen pääkaupunki

Näkymä Torinon ylle Mole Antonelliana -tornin näköalatasanteelta. Samassa yhteydessä toimii myös kansallinen elokuvamuseo, jossa on paljon nähtävää varsinkin Star Wars -elokuvien tai Cherin mekkojen ystäville.

 

ACQUI TERME - Kuumien lähteiden ja kapeiden kujien kylä

Acqui Termen parantava kuuma lähde iltahämärällä

ASTI - Piemonten kuuluisien kuohuviinien kotikaupunki

BAROLO - Punaviinien kuningas ja viehättävä kylä Piemonten sydämessä

 

 

Jerry 0 comments

|
21.07.2014

ZÜRICH

 

Puolueettomuudesta ja korkealaatuisesta elämäntyylistä tunnettu Sveitsi pitäisi olla jokaisen itseään kunnioittavan ihmisen toivematkalistalla. Sveitsissä on jotain sanoinkuvaamatonta ja ainutlaatuista, mitä ei toisaalta löydy. Sveitsissä ilma on puhdas, vesi on puhdasta ja ihmiset ovat puhtaita.

Laadukkaiden kellojen, pankkien, suklaiden ja juustojen Sveitsi leimautuu usein vanhahtavaksi tai tylsäksi maaksi, mutta todellisuudessa Sveitsi on tarjonnut minulle joitain elämäni suurimmista seikkailuista. Vieraillessani Zürichissa rakkaan lapsuudenystäväni luona sain nähdä uuden puolen tästä kauniista kaupungista ja huomasin, että rauhallisen pinnan alla sykkii nuorekas ja seikkailunhaluinen sydän.

Hieman kaupungin keskustan ulkopuolella sijaitseva Sihl on urbaani keidas täynnä katutaidetta ja vanhoissa tehdasrakennuksissa sijaitsevia erinomaisia ravintoloita. Kalanderplatz-aukiolla on kesäisin mahdollista upottaa varpaat hiekkaan beach clubilla ja jättimäisten saniaisten reunustamassa "jokirannassa" voi tarkkailla paikallisten arkea ja juhlaa.

 

Rimini Club, Badweg 10

Päivisin miesten ulkouima-altaana toimiva Rimini muuntautuu iltaisin villiksi yökerhoksi, jossa voi loikoilla säkkituolissa veden laidalla tai tanssia vaarallisen lähellä altaan reunaa.

Salsa-Schiff

Zürichin kesäperinteistä ehkä kaunein on lauantaisin järvellä risteilevä salsaristeily, jolla voi antautua lattarirytmien vietäväksi samalla kun aurinko laskee vuorten taakse ja valot alkavat syttyä ympäröivään kaupunkiin. En osaa tanssia salsaa juuri ollenkaan, mutta onneksi en ole koskaan ollut ihminen joka antaisi totaalisen kyvyttömyytensä estää asioiden kokeilemisen. Yksi elämäni hienoimmista elämyksistä.

Uetliberg

 

Zürichin laidalla sijaitseva 869 metriä korkea Uetliberg on suosittu kohde lenkkeilijöille, pyöräilijöille ja patikoinnista pitäville. Itse katsoin netistä, että huipulle pääsee helppoa asfalttitietä pitkin noin tunnissa enkä vaivautunut edes ottamaan vettä mukaan tällaiselle pikaiselle lenkille.

Utelias luonteeni kuitenkin sinetöi kohtaloni jo alkuvaiheessa eksyessäni asfalttitieltä pienille poluille ja lopulta keskelle tiivistä metsää. 

En tiennyt, mistä tulen tai mihin menen, mutta kerrankin määränpäällä ei ollut merkitystä. Kiipesin ylemmäs ja ylemmäs, hyppelehdin kaatuneiden puunrunkojen ja solisevien purojen yli, katselin perhosten lentelevän metsän keskellä ja kuuntelin tuulen mukana heiluvia puiden lehtiä. Oloni oli turvallinen ja rauhallinen. Sitten todellisuus avautui silmieni edessä - olin eksynyt, yksin, ilman vettä, helteellä, enkä löytänyt enää takaisin polulle.

Lopulta jouduin kiipeämään henkeni kaupalla puiden runkoja pitkin ja jyrkkien kiviseinämien yli. Loppuvaiheessa olin jo luovuttamassa kun kuulin ihmisten ääniä jostain lähettyviltä. Huippu oli jo lähellä. Tunnin helppo retki muuttui neljän tunnin haastavaksi ja raastavaksi vuorikiipeilyksi ja huipulle päästessä oli oli jo hieman heikko, mutta saavutus tuntui sitäkin suuremmalta ja maisemat olivat suurenmoiset.

LUCERNE

Postikorttikaunis Lucerne on yllättävän eläväinen ja pirteä kaupunki, jossa voi helposti kuluttaa useamman päivän ihaillen paikallista arkkitehtuuria ja tunnelmaa.

SPIEZ

Spiez on käsittämättömän kaunis kylä, jota reunustavat viiniköynnösten peittämät kukkulat ja kaukaisuudessa siintävät Alpit. Vehreät vuoret nousevat suoraan kirkkaan turkoosista järvestä, jonka laidalla sijaitsee myös mahtipontinen linna. Paikalliset ovat mahdottoman mukavia, jopa epäilyttävyyteen asti, mutta heillä ei tunnu olevan taka-ajatuksia. Ilmeisesti jotkut ihmiset ovat mukavia vain ollakseen mukavia. Itselleni vieras ajatus, mutta onhan se mukavaa jos joku on mukava.

Ota juna Spiezistä kohti Interlaken Ostia jos haluat nähdä matkan varrella käsittämättömän kauniita maisemia. Seikkailunhaluisten kannattaa jatkaa matkaa ylös vuorille suurenmoiseen ja ainutlaatuisen kauniiseen Lauterbrunnen-laaksoon.

LAUTERBRUNNEN

Lauterbrunnen-laakso on tunnettu 72 vesiputouksesta, jotka valuvat ympäröiviltä vuorilta laaksoon. Kaikkialla ympärillä laaksoa reunustavat kilometrin korkuiset kiviseinät ja kaukaisuudessa lumihuippuiset Alpit vartioivat perisveitsiläistä maisemaa.

Kävele upean laakson poikki seuraten sen keskellä pauhaavaa koskea ja päädyt lopulta Trummelbachfälle-luolaverkostoon, jossa pääset lähelle jäätikkövettä kuljettavia vesiputouksia. Ulkona voi olla ennätyshelle, mutta heti luolan suulla olo on kuin jääkaapissa ja hengityksensä näkee höyrynä ilmassa. Lähes nolla-asteinen jäätikkövesi ruiskuu kasvoille pimeiden luolien käytävillä tehden tästä ainutkertaisen virkistävän kokemuksen.

Lauterbrunnen-laaksossa häkellyin ensimmäistä kertaa elämässäni luonnon kauneudesta.

Trummelbachfälle

LUMOAVA LUGANO

Olin Luganossa viimeksi 11 vuotta aiemmin ja kaupunkiin saapuessani tuntui ettei mikään ole muuttunut sitten sen ajan, ei kaupunki eikä mies.

Lugano sijaitsee sumuisten vuorten ja vehreiden laaksojen täyttämällä Sveitsin italiankielisellä alueella ja kaupunki on ehdottomasti italialaishenkisempi kuin pohjoisempi Sveitsi. Arkkitehtuuri ja paikallisten elämäntyylit ovat erilaisia. Täällä mikään ei ole minuutin päälle, saksalainen tarkkuus on vaihtunut italialaiseen huolettomaan intohimoon.

Luganossa yhdistyvät historiallinen vanha kaupunki, lukuisat viehättävät kylät kauniin Lugano-järven rantaviivalla, erinomaiset patikointimahdollisuudet ympäröivillä vuorilla sekä erinomaiset ostosmahdollisuudet. Luganossa voi aistia ripauksien Rivieran luksusta, sveitsiläisellä asenteella vahvistettuna tietenkin.

GANDRIA

Luganosta pääsee helposti veneellä Gandriaan, jossa jokaikinen katu on pelkkää porrasta. Jyrkässä rinteessä aivan järven rannalla sijaitsevan kylän "huipulla" on upea polku, jonka varrella voi ihailla oliivilehtoja sekä käsittämättömän kauniita maisemia. Kaikki huolet unohtuvat ja loputon vihreä rauhoittaa mielen.

Jerry 0 comments

|
04.07.2014

Hätä keinot keksii. Kirjoitan tällä hetkellä Piemontessa altaan laidalla viiniköynnösten ja laakeiden maaseutumaisemien sekä voimakkaasti tuoksuvien laventelipensaiden keskellä. Eilen samaisella altaalla loikoillessani muistin, että tänään on erityinen päivä. Tasan kaksi vuotta sitten kirjoitin ensimmäistä kertaa tätä blogia.

Kaksi vuotta on erittäin pitkä aika. Se on niin pitkä aika, että se ansaitsee kauniin kakun. Ongelmaksi osoittautui kuitenkin se, että villamme keittiövarustus ei huomioi leivontaintoani. Piha-alueella kasvaa tuoreita yrttejä ja hedelmiä, mutta keittiöstä ei kakkuvuokaa löydy. Tämä herkullinen appelsiini-laventelikakku on siis paistettu kattilassa. Hätä keinot keksii.

Makeat appelsiinit ja hienostunut laventeli yhdistyvät kermaisan valkosuklaa-mascarponekuorrutuksen ja raikkaiden hedelmien kanssa täydellisen kesäiseksi kakkunautinnoksi. Käytä luovuutta koristeluiden kanssa ja tee juuri itsesi näköinen kakku!

Ainekset:

300g pehmeää voita

4dl sokeria

2 appelsiinin raastettu kuori

½ vaniljatangon pavut

4 kananmunaa

2tl leivinjauhetta

6dl vehnäjauhoja

2dl maitoa

laventelisiirappiin:

4dl sokeria

1,5dl vettä

½ appelsiinin raastettu kuori ja puristettu mehu

3-4 laventelin vartta kukintoineen

vaniljatangon kuoret

kuorrutukseen:

½ vaniljatangon pavut

½ appelsiinin raastettu kuori

300g mascarponea

2-3rkl sokeria

50g raastettua valkosuklaata

lisäksi: tuoreita marjoja ja hedelmiä, valkosuklaata

Aloita sekoittamalla pehmeä voi ja sokeri sekä vanilja ja appelsiinin kuori huolellisesti yhteen. Lisää kananmunat joukkoon yksitellen ja sekoita hyvin. Lisää kuivat aineet ja maito vuorotellen taikinaan niin, että aloitat ja lopetat kuivilla aineksilla.

Kaada voideltuun kakkuvuokaan – tai kattilaan – ja paista 180-asteisessa uunissa noin tunti. Kattilassa paistoaika pitenee hieman.

Kakun ollessa lähestulkoon kypsä voit aloittaa siirapin valmistamisen. Sekoita pienessä kattilassa sokeri, vesi, appelsiinin kuori ja mehu sekä vaniljatangon kuoret ja laventeli. Kiehauta ja anna porista miedolla lämmöllä kunnes osa nesteestä on haihtunut ja siirapin koostumus on hieman paksumpi, noin 6-8 minuuttia.

Töki kypsä kakku täyteen reikiä ja kaada siirappi sen päälle. Anna jäähtyä.

Valmista kuorrutus sekoittamalla kaikki ainekset keskenään kulhossa yhteen. Lusikoi jäähtyneen kakun päälle ja koristele tuoreilla hedelmillä ja marjoilla sekä valkosuklaaraasteella. Nauti esimerkiksi raikkaan ja makean Moscato d'Asti -viinin kera.

Jerry 0 comments

|
30.06.2014

Karkasin juhannuksen alla Suomen historiallisen huonoja ilmoja aurinkoiseen Sveitsiin. Sittemmin olen ehtinyt jo varsinaiselle Euroopan kiertueelle ja olen ilakoinut niin autuaasti etten ole juuri muuta ehtinyt miettiä. Nyt kuitenkin revin itseni irti seikkailuista juuri siksi aikaa, että ehdin kertoa lyhyesti sveitsiläisistä juustoista.

Sveitsi on tarjonnut minulle mahtavia elämyksiä ja seikkailuja, joihin palaan vielä paremmalla ajalla. Nyt keskityn olennaiseen, eli juustoon.

Sveitsi herättää erilaisia mielleyhtymiä eri ihmisissä. Maa on tunnettu puhtaasta vedestä ja ilmasta, kauniista laaksoistaan ja jylhistä alppimaisemistaan. Yhtäläistä arvostusta maailmalla herättävät sveitsiläinen suklaa sekä sveitsiläiset kellot. Minun mielestä sveitsiläiset juustot ovat kuitenkin maan suurin lahja muulle maailmalle.

Tässä muutamia sveitsiläisiä juustoja, joita jokaisen tulisi maistaa:

1. Gruyères

Valitse surchoix eli pitkään kypsytetty tai luolassa kypsytetty maukas Gruyères ilmakuivatun kinkun kera pizzan päälle, piiraisiin tai karamelisoidun päärynän seuraksi. Nämä puolikovat, kermaisat, hennon mausteiset ja runsaan pähkinäiset juustot ovat erittäin aromikkaita ja pienikin määrä riittää pitkälle.

2. Appenzeller

Varsinkin pidempään kypsytetyt Appenzeller-juustot ovat voimakkaan pähkinäisiä, koostumukseltaan hieman kumimaisia juustoja, jotka sopivat erinomaisesti voileipiin ja esimerkiksi fondue-pataan.

3. Emmental

Klassikko, jota jokainen on varmasti jossain vaiheessa elämäänsä syönyt. Emmentalia ei ole kuitenkaan todella maistanut ennen kuin on maistanut ensiluokkaista ja tuoretta Emmentalia, mieluiten Langnau im Emmental -laaksossa!

4. Sennerei Müstair

Tämä Müstair-laakson kruununjalokivi on pehmeähkö valkohomeinen erittäin kermaisa ja hieman makea juusto - täydellinen saksanpähkinöiden seurana.

5. Sbrinz

Grana Padano -tyylinen kova, kypsytetty juusto. Pähkinäinen ja hennon mausteinen, erittäin suolainen ja aromikas - kokeile lastuina tai raasteena pastaruokiin ja salaatteihin.

6. Renz Limburger

Tämä vivahteikas, aromirikas ja voimakas pehmeä alppivalkohomejuusto on omiaan ruisleivällä karpalohillokkeen kera. Viimeistele makunautinto esimerkiksi hieman jäännössokeria sisältävällä Rieslingillä ja matkaa mielesi voimin Sveitsin alppimaisemiin!

 

Jerry 0 comments