|
03.03.2015

Nyt on vasta tiistai ja nyt jo tämä viikko on omalla kohdallani ollut täynnä hapankaalia. Voisi sitä huonomminkin viikko alkaa...

Ainekset:

500g kaalia

500g punakaalia

1rkl suolaa

2-3 valkosipulin kynttä, puristettuna

(muita vihanneksia)

vettä

Ohjeet:

Pilko tai raasta kaalit pieneksi silpuksi. Sekoita suola ja valkosipuli huolellisesti kaalin joukoon syvässä astiassa; esim. vanha säilykepurkki käy mainiosti.

Painele ja murjo kaalia kunnes siitä irtoaa hieman nestettä. Lisää vettä kunnes kaali peittyy kokonaan. Peitä kannella, harsolla tai liinalla ja anna käydä huoneenlämmössä 3-4 päivää. Jääkaappiin siirrettäessä käyminen hidastuu tai lähestulkoon pysähtyy, mutta huoneenlämpöön palautettaessa prosessi jatkuu ja hapankaalin aromi kehittyy eteenpäin.

Kurkkaa myös perinteisen hapankaalin resepti täällä!

 

Jerry 0 comments

|
03.03.2015

Älkää antako nimen hämätä. Nyt ei ole kyse mistään alennusmyyntileivästä, vaan herkullisen ale-oluen ja saksanpähkinöiden rikastamasta rapeakuorisesta leivästä.

Ainekset:

2dl ale-olutta

1dl lämmintä vettä

11g kuivahiivaa

1dl maissijauhoja

10-12dl vehnäjauhoja

hyppysellinen suolaa

saksanpähkinöitä

Aloita sekoittamalla huoneenlämpöinen olut ja lämmin vesi kulhossa. Sekoita joukkoon hiiva ja maissijauhot ja jätä kymmeneksi minutiksi rauhaan. Sekoita joukkoon suola ja vehnäjauhot, ensin kauhalla sekoittaen ja lopulta käsin vaivaten. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä vähintään tunti.

Vaivaa kevyesti uudelleen, muovaa maalaisleivän malliseksi kiekoksi ja aseta kevyesti öljyttyyn uuninkestävään kasariin. Upota leivän pintaan kokonaisia saksanpähkinöitä, hiero kevyesti jauhoilla ja paista 220-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia, kunnes leipä tummuu kauniin kultaiseksi. Nauti tuoreena!

 

Jerry 0 comments

|
03.03.2015

Minä olen monien pakkomielteiden mies, mutta toscakakut ovat vallanneet päässäni kohtuuttoman suuren osan. Nyt päähän jää kuitenkin hieman tilaa muullekin kun se kakkuosio jää taka-alalle ja tosca itsessään pääsee valokeilaan näiden kookoksisten toscakeksien muodossa!

Ainekset:

50g mantelilastuja

50g kookoslastuja

50g voita

¼ dl maitoa tai kermaa

1dl sokeria

1dl kookospalmusokeria

2-3rkl kookosjauhoja

(tummaa suklaata)

Sekoita kaikki ainekset paistinpannulla ja paista kiinteäksi ja hieman tummuneeksi seokseksi. Lusikoi leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja paista 180-asteisessa uunissa 8-10 minuuttia, anna jäähtyä ja viimeistele halutessasi sulatetulla suklaalla.

 

Jerry 0 comments

|
25.02.2015

Gluteenittomia herkkuja tehdessä yksi suurin haaste on saada luomukset riittävän rapeiksi. Eivät nämäkään keksit mitään kaupan suolakeksien kaltaista rapeutta välttämättä tarjoa, mutta jonkin verran purtavaa niihin muodostuu muun muassa uunissa herkullisiksi paahtuneista siemenistä. Nämä gluteenittomat keksit ovat mahtava lisuke esimerkiksi juustotarjottimelle tai keitolle tai ne sopivat myös sellaisenaan kevyeksi välipalaksi.

Ainekset:

1dl auringonkukansiemeniä

1dl kurpitsansiemeniä

1dl riisijauhoja

0,5dl maissijauhoja

2rkl oliiviöljyä

2rkl kylmää vettä

2rkl chia-siemeniä

2rkl mustia seesaminsiemeniä

Sekoita auringonkukan- ja kurpitsansiemenet sekä riisi- ja maissijauhot tehosekoittimessa ja käsittele sileän rouheaksi seokseksi. Sekoita joukkoon oliiviöljy ja vesi ja sekoita ensin veitsellä sekoittaen ja lopulta tarvittaessa kädellä vaivaten sileäksi taikinaksi. Lisää öljyä tai vettä tippa kerrallaan jos taikina on liian kuiva. Lisää loppuvaiheessa sekaan myös chia-siemenet ja seesaminsiemenet ja sekoita huolellisesti. Painele leivinpaperilla päällystetylle uunipellille, aseta päälle toinen leivinpaperi ja kauli mahdollisimman ohueksi.

Paista 180-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes keksilaatta tummuu kauniisti päältä ja koko asunto täyttyy herkullisen pähkinäisestä paahdettujen siemenien tuoksusta. Sammuta uuni, mutta jätä pelti jälkilämmölle jäähtymään ja kovettumaan uuniin. Anna kovettua vielä huoneenlämmössä vähintään tunti ja murra sitten haluamasi kokoisiin paloihin.

 

Jerry 0 comments

|
16.02.2015

Laskiainen tuo mukanaan mahtavan tekosyyn herkutella maukkailla laskiaispullilla. Ehkä tänä vuonna voisi kuitenkin kokeilla jotain hieman erilaista laskiaispullaa?

Laskiaismunkit nostavat perinteiset laskiaispullat aivan uudelle tasolle. Tämä hieman dekadentimpi ja monin verroin maukkaampi laskiaispulla saattaa synnyttää vakavia addiktioita... Laskiaismunkkien reseptin löydät täältä.

Jos laskiaismunkit tuntuvat liian pieneleiseltä, kokeile tätä erittäin näyttävää ja suureleistä laskiaispullakranssia, jonka sisällä komeilee vadelmahilloa, mantelimassaa ja makealla sherryllä maustettua kermavaahtoa!

Maukasta laskiaista kaikille!

Jerry 0 comments