|
21.08.2014

Nämä naan-leivät ovat minulle uuden elämänvaiheen alku. Ne ovat yksi rumimmista ruoista, joita olen koskaan kehdannut valokuvata. Kyseenalaisesta ulkomuodostaan huolimatta ne ovat erittäin herkullisia. Nämä autenttisen makuiset naan-leivät ovat siis opettaneet minulle, ettei ulkonäön perusteella tuomitseminen ole sittenkään aina fiksua. Maailmani on kääntynyt päälaelleen.

Naan-leivät voi kypsentää paistinpannulla tai grillissä. Tämä mahtava makuelämys valmistuu kokemattomankin leipurin käsissä erittäin helposti ja vaivattomasti, eli ei ole mitään syytä olla kokeilematta!

Ainekset:

2dl lämmintä vettä

11g kuivahiivaa

hyppysellinen sokeria

4dl vehnäjauhoja

1tl leivinjauhetta

1tl ruokasoodaa

1tl jauhettua kuminaa

1tl jauhettua korianteria

2dl maustamatonta jogurttia

lisäksi:

sulatettua voita

valkosipulia

lehtipersiljaa

Aloita sekoittamalla kuivahiiva ja sokeri lämpimään veteen. Anna seoksen odottaa muutaman minuutin ajan ennen kuin lisäät keskenään sekoitetut kuivat ainekset sekä jogurtin. Sekoita seosta ensin kauhan avulla ja vaivaa lopulta käsin. Lisää vehnäjauhoja vähän kerrallaan jos taikina on liian löysä tai jogurttia jos taikina on liian kiinteä. Anna kohota peitetyssä kulhossa tunnin ajan.

Jaa taikina kahdeksaan osaan ja vaivaa käsin joustavaksi, hieman tahmeaksi taikinaksi. Taputtele jauhotetuilla käsillä noin senttimetrin paksuiseksi, kyyneleen muotoiseksi leiväksi, sivele molemmin puolin sulatetulla voilla, jonka joukkoon on sekoitettu puristettua valkosipulia ja silputtua lehtipersiljaa. Paista kuumalla pannulla minuutin ajan kannen alla, käännä ja paista 2 minuuttia kannen alla. Peitä valmiit naan-leivät liinalla sillä aikaa kun paistat loppuja. Nauti sellaisenaan, intialaisen ruoan kanssa tai esimerkiksi tomaattikeiton seuralaisena. Naan-leivät ovat parhaita tuoreena!

 

Jerry 0 comments

|
16.08.2014

Riittävä kasvisten ja vihannesten saanti on olennainen osa terveellistä ruokavaliota. Kukaan ei kuitenkaan sanonut ettei niitä kasviksia saisi nauttia kakkuihin piilotettuna!

Tänä vuonna ravintolapäivä tarjoaa jo kolmatta kertaa mahdollisuuden kerryttää puoli kiloa päivässä -tavoitteen herkullisten kakkujen muodossa. Puoli kiloa päivässä -kakkukojulla on sunnuntaina tarjolla klassikoksi muodostunutta pähkinäistä porkkanakakkua, supersuosittua punajuuri-suklaakakkua, maukasta kesäkurpitsa-oliiviöljykakkua sekä tämän vuoden uutuutena gluteenitonta banaani-taatelikakkua. Kasvikset eivät ole koskaan olleet näin maukkaita.

 

PUOLI KILOA PÄIVÄSSÄ

Ravintolapäivänä 17.8.2014 klo 12 - 17

Sammonpuistikossa, Sammonkadun ja Runeberginkadun kulmassa

Lisätietoa tapahtumasta täällä.

 

Tervetuloa maistelemaan herkullisia kasviskakkuja!

Jerry 0 comments

|
11.08.2014

Eton Mess tuo välittömästi mieleen englantilaisen yläluokan krikettiottelut ja kouluasujen harmaat neuletakit ja slipooverit. Eton Mess on kuitenkin erittäin monikäyttöinen ja helposti muokattavissa oleva jälkiruoka, josta on helppo tehdä monenlaisia muunnelmia. Eton Mess on myös kuin luotu suomalaiseen kesään. Vaniljaista kermavaahtoa, tuoreita marjoja, makeaa marenkia... Täydellinen herkku loppukesän grillijuhliin tai rapujuhliin!

Ainekset:

Kermavaahtoa

Tuoreita marjoja

Marenkia (ohje alla)

lisäksi esim. raastettua valkosuklaata tai raastettua limen kuorta

MARENKI / Ainekset:

4 kananmunan valkuaista

1dl sokeria

2dl tomusokeria

oman maun mukaan vaniljajauhetta

½ tl suolaa

(½ tl kaliumbitartraattia (cream of tartar))

Aloita vatkaamalla valkuaiset vaahdoksi sähkövatkaimella. Jos käytät kaliumbitartraattia, joka antaa valkuaisille lisää kuohkeutta, sekoita se joukkoon tässä vaiheessa. Marenki onnistuu kuitenkin erinomaisesti myös ilman sitä.

Lisää sokeria teelusikallinen kerrallaan ja vatkaa pari sekuntia jokaisen lusikallisen jälkeen. Tässä vaiheessa marenkiseokselle alkaa muodostua hieman kiiltävä pinta. Tomusokerin voit lisätä hieman suuremmissa määrin, neljässä erässä. Vatkaa tomusokeri huolellisesti seokseen, mutta älä vatkaa seosta turhaan enää tässä vaiheessa.

Lisää loppuvaiheessa myös vanilja ja suola seokseen, jonka pitäisi tässä vaiheessa muodostaa kuohkeita kumpuja. Paista 100-asteisessa uunissa 45 minuutista kahteen tuntiin. Mitä suurempia marenkipaloja valmistat, sitä pidempään joudut pitämään niitä uunissa. Suurempien palojen kannattaa antaa myös jäähtyä uunissa ja kuivua huoneenlämmössä muutaman tunnin ajan, jotta ne eivät jää sisältä liian pehmeiksi.

Sekoita kaikki Eton Mess -ainekset yhteen ja nauti kesäisestä herkusta!

 

Jerry 0 comments

|
05.08.2014

En suostu olemaan yksi niistä ihmisistä, jotka valittavat helteistä. En vaikka asuntoni on kuin infernaalinen portti alamaailman rikinkatkuisiin liekkeihin. En vaikka trooppiset yöt ovat valvottaneet minua jo viikkotolkulla. En yksinkertaisesti vain suostu valittamaan. On näissä helteissä nimittäin hyviäkin puolia, ja kyllä niitä neuleita ja villasukkia ehtii syksyllä ja talvella käyttää.

Ihanilla helteillä ei välttämättä kuitenkaan tee mieli ahkeroida kuuman uunin äärellä saadakseen herkullista ruokaa. Siihen tilanteeseen tämä ceviche on juuri oikea ratkaisu - se ei nimittäin vaadi minkäänlaista lämmitystä. Limemehun hapot kypsentävät kalan todella nopeasti ja lopputuloksena on miellyttävän pehmeä ja raikas ruoka, joka on parhaimmillaan rapeiden keksien tai kotitekoisen näkkileivän kera!

Ainekset:

300g lohta

1 avokado

1 punainen chili

1 salottisipuli

2 limen puristettu mehu

valkopippuria, mustapippuria, paprikajauhetta

lisäksi: oman maun mukaan esim. korianteria, minttua, basilikaa

Käytä mahdollisimman tuoretta lohta. Aloita pilkkomalla lohi pieniin paloihin. Purista limemehu kalapalojen päälle ja siirrä jääkaappiin kypsymään 25-30 minuutiksi. Pilko avokado, chili ja sipuli ja lisää ne lohen joukkoon. Mausta makusi mukaan, sekoita ja nauti.

Jos helteet alkavat uuvuttaa, kokeile myös tätä virkistävää appelsiinijäätelöä, jonka reseptin löydät osoitteesta kakkujerry.wordpress.com

Jerry 0 comments

|
31.07.2014

  

Taannoinen Piemonten matkani oli täynnä suurenmoisia makunautintoja. Lähestulkoon päivittäiseksi perinteeksi muodostuivat maukkaat crostinit, eli kuorrutetut rapeat leivät. Nämä piemontelaiset crostinit huokuvat italialaista herkullisuutta artisokan, mozzarellan ja ilmakuivatun kinkun avulla. Crostineja valmistaessa kannattaa kuitenkin pitää mieli ja jääkaapin ovi avoinna - kokeile rohkeasti eri makuyhdistelmiä ja luo juuri omaan makuusi sopivat crostinit!

Ainekset:

Täysjyväleipää, ohuina viipaleina

Artisokkapestoa (n. 1rkl / leipä)

viipaloitua mozzarellaa

ilmakuivattua kinkkua

Aloita levittämällä artisokkapestoa leipäviipaleiden päälle. Lisää mozzarella ja kinkku ja paahda 250-asteisessa kuumassa uunissa muutaman minuutin ajan, kunnes juusto alkaa sulaa. Nauti lämpimänä.

KAKKUJERRY

Crostinien lisäksi haluan tänään puhua toisestakin minulle erittäin mieluisasta aiheesta. Olen nimittäin viimein, monen vuoden haaveilun ja suunnittelun jälkeen, saanut ikioman blogini pystyyn. Ensimmäisen juttuni julkaiseminen sai aikaan käsittämättömän suuren onnistumisen ja saavutuksen tunteen. Olen suunnattoman ylpeä tästä pienestä suuresta saavutuksesta ja toivon tietenkin, että jokainen käy tutustumassa kirjoituksiini tämän sivuston lisäksi myös osoitteessa kakkujerry.wordpress.com.

Kakkujerryn ensimmäinen julkaisu, Mustikka-basilika Gin Mojito

Jerry 0 comments