|
29.08.2014

 

Yksi gluteenitonta ruokavaliota noudattavien ihmisten vaikeimmin välteltävä ruoka-aine on varmasti pasta. Sitä tuntuu olevan kaikkialla, ja tietenkin toinen toistaan houkuttelevampina annoksina.

Nyt tämä kotitekoinen maissipasta saapuu valkoisella ratsullaan pelastamaan vaikean tilanteen - se on nimittäin täysin gluteeniton ja erittäin herkullinen. Kaiken lisäksi se valmistuu kotona erittäin nopeasti ja vaivattomasti.

Kokeile gluteenitonta maissipastaa esimerkiksi tulisen arrabbiata-kastikkeen, mozzarellan ja basilikan kera!

Ainekset:

4dl maissijauhoja

3 kananmunaa

1 kananmunan keltuainen

1rkl oliiviöljyä

1tl suolaa

Kaada maissijauhot suureen kulhoon ja muotoile keskelle kuoppa. Riko kananmunat ja keltuainen kuoppaan ja riko ne käsin. Muovaa käsin kiinteäksi taikinaksi. Lisää joukkoon vielä oliiviöljy ja suola ja jatka vaivaamista kunnes taikina on sileä ja kiinteä.

Levitä taikina jauhotetulle tai öljytylle pinnalle ja kauli mahdollisimman ohueksi laataksi. Leikkaa haluamasi kokoisiin paloihin ja muotoihin ja keitä (koosta riippuen) noin 6-8 minuuttia, kunnes pasta on miellyttävän pehmeää, mutta samalla napakkaa.

Viimeistele haluamallasi kastikkeella ja lisukkeilla ja nauti!

 

Jerry 0 comments

|
24.08.2014

Tomaattikeitto on siitä erityinen keitto, että se sopii aivan yhtä hyvin kesäkeitoksi kuin syyskeitoksi, kevään piristäjäksi ja syksyisten sadepäivien lämmittäjäksi. Tämä mausteinen tomaattikeitto saa kermaisaa ja veikeän etnistä lisäpotkua kookosmaidosta. Tarjoile keitto esimerkiksi rapeakuorisen maalaisleivän tai valkosipuli-naanleivän kera!

Ainekset:

1kg paseerattua tomaattia

1tlk kookosmaitoa

1 iso sipuli

2-3 valkosipulin kynttä

2rkl oliiviöljyä

kurkumaa, cayennepippuria, chilijauhetta, mustapippuria

1rkl balsamicoa

1rkl sokeria

3dl vettä

lisäksi: maustamatonta jogurttia, lehtipersiljaa tai korianteria

Aloita kuullottamalla hienoksi silputtua sipulia ja valkosipulia öljytyssä kattilassa kunnes sipuli muuttuu pehmeäksi. Lisää joukkoon paseerattu tomaatti ja kookosmaito, sitten balsamico, sokeri ja vesi. Kiehauta ja anna porista miedolla lämmöllä 15-20 minuuttia välillä sekoitellen.

Mausta keitto kurkumalla, cayennepippurilla, chilijauheella ja mustapippurilla. Viimeistele keittokulhollinen maustamattomalla jogurtilla sekä persiljalla tai korianterilla ja nauti.

Keitto on parhaimmillaan kun siihen dippaa lämmintä leipää!

Jälkiruoaksi kannattaa kokeilla tätä herkullista kirsikka-toscakakkua!

 

Jerry 0 comments

|
21.08.2014

Nämä naan-leivät ovat minulle uuden elämänvaiheen alku. Ne ovat yksi rumimmista ruoista, joita olen koskaan kehdannut valokuvata. Kyseenalaisesta ulkomuodostaan huolimatta ne ovat erittäin herkullisia. Nämä autenttisen makuiset naan-leivät ovat siis opettaneet minulle, ettei ulkonäön perusteella tuomitseminen ole sittenkään aina fiksua. Maailmani on kääntynyt päälaelleen.

Naan-leivät voi kypsentää paistinpannulla tai grillissä. Tämä mahtava makuelämys valmistuu kokemattomankin leipurin käsissä erittäin helposti ja vaivattomasti, eli ei ole mitään syytä olla kokeilematta!

Ainekset:

2dl lämmintä vettä

11g kuivahiivaa

hyppysellinen sokeria

4dl vehnäjauhoja

1tl leivinjauhetta

1tl ruokasoodaa

1tl jauhettua kuminaa

1tl jauhettua korianteria

2dl maustamatonta jogurttia

lisäksi:

sulatettua voita

valkosipulia

lehtipersiljaa

Aloita sekoittamalla kuivahiiva ja sokeri lämpimään veteen. Anna seoksen odottaa muutaman minuutin ajan ennen kuin lisäät keskenään sekoitetut kuivat ainekset sekä jogurtin. Sekoita seosta ensin kauhan avulla ja vaivaa lopulta käsin. Lisää vehnäjauhoja vähän kerrallaan jos taikina on liian löysä tai jogurttia jos taikina on liian kiinteä. Anna kohota peitetyssä kulhossa tunnin ajan.

Jaa taikina kahdeksaan osaan ja vaivaa käsin joustavaksi, hieman tahmeaksi taikinaksi. Taputtele jauhotetuilla käsillä noin senttimetrin paksuiseksi, kyyneleen muotoiseksi leiväksi, sivele molemmin puolin sulatetulla voilla, jonka joukkoon on sekoitettu puristettua valkosipulia ja silputtua lehtipersiljaa. Paista kuumalla pannulla minuutin ajan kannen alla, käännä ja paista 2 minuuttia kannen alla. Peitä valmiit naan-leivät liinalla sillä aikaa kun paistat loppuja. Nauti sellaisenaan, intialaisen ruoan kanssa tai esimerkiksi tomaattikeiton seuralaisena. Naan-leivät ovat parhaita tuoreena!

 

Jerry 0 comments

|
16.08.2014

Riittävä kasvisten ja vihannesten saanti on olennainen osa terveellistä ruokavaliota. Kukaan ei kuitenkaan sanonut ettei niitä kasviksia saisi nauttia kakkuihin piilotettuna!

Tänä vuonna ravintolapäivä tarjoaa jo kolmatta kertaa mahdollisuuden kerryttää puoli kiloa päivässä -tavoitteen herkullisten kakkujen muodossa. Puoli kiloa päivässä -kakkukojulla on sunnuntaina tarjolla klassikoksi muodostunutta pähkinäistä porkkanakakkua, supersuosittua punajuuri-suklaakakkua, maukasta kesäkurpitsa-oliiviöljykakkua sekä tämän vuoden uutuutena gluteenitonta banaani-taatelikakkua. Kasvikset eivät ole koskaan olleet näin maukkaita.

 

PUOLI KILOA PÄIVÄSSÄ

Ravintolapäivänä 17.8.2014 klo 12 - 17

Sammonpuistikossa, Sammonkadun ja Runeberginkadun kulmassa

Lisätietoa tapahtumasta täällä.

 

Tervetuloa maistelemaan herkullisia kasviskakkuja!

Jerry 0 comments

|
11.08.2014

Eton Mess tuo välittömästi mieleen englantilaisen yläluokan krikettiottelut ja kouluasujen harmaat neuletakit ja slipooverit. Eton Mess on kuitenkin erittäin monikäyttöinen ja helposti muokattavissa oleva jälkiruoka, josta on helppo tehdä monenlaisia muunnelmia. Eton Mess on myös kuin luotu suomalaiseen kesään. Vaniljaista kermavaahtoa, tuoreita marjoja, makeaa marenkia... Täydellinen herkku loppukesän grillijuhliin tai rapujuhliin!

Ainekset:

Kermavaahtoa

Tuoreita marjoja

Marenkia (ohje alla)

lisäksi esim. raastettua valkosuklaata tai raastettua limen kuorta

MARENKI / Ainekset:

4 kananmunan valkuaista

1dl sokeria

2dl tomusokeria

oman maun mukaan vaniljajauhetta

½ tl suolaa

(½ tl kaliumbitartraattia (cream of tartar))

Aloita vatkaamalla valkuaiset vaahdoksi sähkövatkaimella. Jos käytät kaliumbitartraattia, joka antaa valkuaisille lisää kuohkeutta, sekoita se joukkoon tässä vaiheessa. Marenki onnistuu kuitenkin erinomaisesti myös ilman sitä.

Lisää sokeria teelusikallinen kerrallaan ja vatkaa pari sekuntia jokaisen lusikallisen jälkeen. Tässä vaiheessa marenkiseokselle alkaa muodostua hieman kiiltävä pinta. Tomusokerin voit lisätä hieman suuremmissa määrin, neljässä erässä. Vatkaa tomusokeri huolellisesti seokseen, mutta älä vatkaa seosta turhaan enää tässä vaiheessa.

Lisää loppuvaiheessa myös vanilja ja suola seokseen, jonka pitäisi tässä vaiheessa muodostaa kuohkeita kumpuja. Paista 100-asteisessa uunissa 45 minuutista kahteen tuntiin. Mitä suurempia marenkipaloja valmistat, sitä pidempään joudut pitämään niitä uunissa. Suurempien palojen kannattaa antaa myös jäähtyä uunissa ja kuivua huoneenlämmössä muutaman tunnin ajan, jotta ne eivät jää sisältä liian pehmeiksi.

Sekoita kaikki Eton Mess -ainekset yhteen ja nauti kesäisestä herkusta!

 

Jerry 0 comments