|
06.04.2016

Raikas ja reipas tomaattirelissi on täydellinen lisuke kaikenlaisiin ruokiin. Sitä on myös helppo muokata omaan makuun sopivaksi. Tämä yksinkertainen perusresepti kannattaakin ottaa oman nimikkorelissin pohjaksi ja lisätä joukkoon omia suosikkimakuja. Tomaatin seuraksi sopivat erinomaisesti esimerkiksi sipuli, mustapippuri ja yrtit!

Ainekset:

500g tomaatteja, kuutioituna

2 valkosipulin kynttä, puristettuna

Ripaus tuoretta timjamia

1rkl tummaa ruokosokeria

1rkl riisiviinietikkaa

1rkl oliiviöljyä

Sekoita kaikki ainekset huolellisesti yhteen. Anna maustua hetki ja nauti esimerkiksi grillatun kalan kera tai voileivän välissä.

 

Jerry 0 comments

|
06.04.2016

Voisin helposti listata vaikka sata syytä käydä Jordaniassa, mutta yksi helpoimmista kehuista maalle on sen herkullinen ruokakulttuuri. Lähi-idän keittiö on jo pitkään ollut henkilökohtainen suosikkini ja Jordaniassa käytyäni tämä intohimo/pakkomielle sai vain lisää poltetta. Hummusta, moutabalia, raikkaita salaatteja ja suolaisia juustoja, pitaleipää ja labnehia... Jordaniassa ei kannata viettää hetkeäkään nälkäisenä!

Jerry 0 comments

|
31.03.2016

Jordania ja varsinkin Petra olivat olleet toivelistallani jo pitkään ennen kuin lopulta pääsin paikalle. Välillä meinasi jo luotto loppua kesken ja iski pelko siitä, että tämä on yksi niitä unelmia, jotka eivät ikinä toteudu. Viime joulukuussa pääsin kuitenkin viimein Indiana Jonesin jalanjälkiin, seikkailemaan tuhansia vuosia vanhassa kalliokaupungissa sekä tutustumaan Jordanian mahtavaan ruokatarjontaan. Kumpikaan ei tuottanut pettymystä.

Jordanian reissu oli häkellyttävän hieno ja yllättävän rentouttava. Nukuin univelat pois, kävin salilla kahdesti päivässä, rentouduin poreammeessa ja söin absurdin määrän hummusta, halloumia ja baklavaa. Kaikki matkan aikana kertynyt wellness katosi tietenkin heti Helsinkiin palattuani, mutta muistot säilyvät yhä erittäin lempeinä mielessäni.

Petrasta ja muista kansainvälisistä selkkauksistani seikkailuistani löytyy uteliaille lisää kuvia ja kertomuksia (englanniksi) osoitteessa comeandgogo.wordpress.com!

 Kannattaa käydä kurkkaamassa ja varastamassa inspiraatiota vaikka omiin tuleviin reissuihin!

Jerry 0 comments

|
31.03.2016

Kävin hiljattain Japanissa ja törmäsin monenlaisiin mielettömiin makuelämyksiin, jotka ovat sittemmin vaikuttaneet voimakkaasti myös kotikokkailuihini. Nämä japanilaishenkiset tofupallerot eivät kuitenkaan tulleet tietoisuuteeni suoraan Japanista, vaan kirjakaupasta mukaan tarttuneen Japansk mat på svenska -kirjasta. Oma versioni on kevyt muunnelma kirjassa esitellystä reseptistä.

Ainekset:

500g tofua

2 porkkanaa, hienona raasteena

0,5dl furikake-seosta

0,5dl vehnäjauhoja

hyppysellinen suolaa

öljyä paistamiseen

Aloita sekoittamalla kaikki ainekset huolellisesti yhteen kulhossa. Muotoile massasta kämmenten välissä pieniä palloja. Paista kuumalla pannulla runsaassa öljyssä kunnes pallerot ovat pinnasta kauniin kullanruskeita.

 

Jerry 0 comments

|
31.03.2016

Pääsiäisen ehkä perinteisin herkku - heti liian monen suklaamunan jälkeen - on lammaspaisti. Itse olen kyllä tietoinen perinteistä ja usein arvostan niitä suuresti, mutta hämmentävän harvoin kuitenkaan itse noudatan niitä mitenkään orjallisesti. Useimmiten perinteet muokkautuvat omassa elämässä kiireen/laiskuuden/muiden virikkeiden kautta oikotie-versioksi, ja niin kävi myös nyt kun pääsiäisen lammaspaisti muuttui lammaspyöryköiksi. Nopeaa ja helppoa, mutta erittäin herkullista.

Ainekset:

400g karitsan jauhelihaa

1 iso sipuli

3-4 valkosipulin kynttä (tai enemmän, jos rohkeutta riittää)

1 punainen chili

1 vihreä chili

2tl paprikajauhetta

1tl kutakin: kanelia, kardemummaa, neilikaa, inkivääriä, juustokuminaa

hyppysellinen suolaa ja mustapippuria

kourallinen tuoreita yrttejä: minttua, korianteria ja persiljaa

1 kananmuna

öljyä paistamiseen

Ohjeet:

Pilko sipuli, valkosipuli ja chilit sekä tuoreet yrtit hienoksi silpuksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa ja vaivaa käsin sileäksi seokseksi. Anna maustua jääkaapissa puolisen tuntia.

Lihamassaa on helpoin käsitellä kostutetuin käsin. Muovaile taikinasta kämmenten välissä pyöritellen pieniä palloja ja kypsennä öljytyllä paistinpannulla. Älä kääntele pyöryköitä liian usein, jotta niihin ehtii syntyä kaunis tumma pinta.

 

Jerry 0 comments