|
21.06.2016

Sour Cream & Onion on kaikille tuttu makuyhdistelmä, luultavammin lähinnä perunalastujen hienon maailman kautta. Tämä klassinen makuyhdistelmä toimii tietenkin mahtavasti myös muissa muodoissa. Tätä aikuisten versiota maistellessa ei tarvitse edes kokea samaa syvälle itävää häpeää kuin manhattaneita rouskuttaessa!

Ainekset:

500g smetanaa

500g sipuleita

3 kananmunaa

1 valkosipulin kynsi

2rkl voita, 1tl sokeria, 1tl suolaa

pohja:

100g kylmää voita

4dl täysjyvävehnäjauhoja

4rkl kylmää vettä

Aloita karamelisoimalla sipulit. Tämä on hidasta puuhaa, joten se kannattaa tehdä hyvissä ajoin, vaikka jo edellisenä päivänä. Paista pilkottuja sipuleita voissa pannulla keskilämmöllä, hitaasti ja tasaisesti, noin 45-60 minuuttia. Lisää puolivälissä maistamista pannulle hieman sokeria ja suolaa ja loppuvaiheessa hieman vettä, jotta pannuun tarttuneet palat ja aromit irtoavat helpommin. Sipuleita ei tarvitse koko ajan heilutella ja hämmentää, kunhan pannu ei kuumene liikaa.

Valmista pohja nyppimällä voi ja jauhot yhteen käsin. Lisää kylmää vettä ruokalusikallinen kerrallaan ja vaivaa sileäksi taikinaksi. Painele piirasvuoan tai uunivuoan pohjalle ja reunoille tasaisesti.

Vatkaa smetana, kananmunat ja puristettu valkosipuli yhteen ja kaada piirasvuoan päälle. Levitä karamelisoidut sipulit tasaisesti täytteen päälle ja paista 180-asteisessa uunissa noin 35-40 minuuttia, kunnes piiras tummuu kauniisti päältä. Anna jäähtyä, mahdollisesti jopa yön yli, ja tarjoile tuoreiden yrttien kera.

 

Jerry 0 comments

|
21.06.2016

Toronto on mahtava ruokakaupunki. Maailman monikulttuurisimmaksikin väitetty kaupunki tarjoaa kaikille kaikkea - täällä voi samasta korttelista löytää vaikka kuubalaista, etiopialaista ja suomalaista ruokaa. Samalla maan oma ruokakulttuuri näkyy erittäin voimakkaasti kaupungin keittiöissä. Ensimmäisenä kanadalainen keittiö tuo monelle varmaan mieleen vaahterasiirapin, eikä turhaan. Sitä nimittäin käytetään täällä kaikessa. Kanadalainen pekoni on myös maailmankuulu legenda, ja sitäkin lisätään lähestulkoon kaikkeen, joskus vaahterasiirapin kera. Toronto tarjoaa kuitenkin myös paljon muuta!

Yllä olevassa kuvassa näkyvä poutine on ranskalais-kanadalainen klassikko, jossa ranskalaiset perunat saavat lisäpotkua maukkaasta ruskeasta liemestä sekä juustorakeista. Tätä jokaisen Kanadassa käyvän on pakko maistaa.

Peameal Bacon Sandwich on elävä legenda. Kaupungin parhaat pekonisämpylät löytyvät St. Lawrence Market -kauppahallilta. Yksinkertaisesti herkullista!

Seven Lives -taqueria tarjoilee autenttista Baja California -alueen meksikolaista ruokaa. Merenelävä-tacoja jonotetaan välillä tuntikausia, mutta odotus ehdottomasti kannattaa!

La Cubana -ravintola tarjoilee kuubalaisia sämpylöitä ja cocktaileja rennossa ympäristössä trendikkäällä Ossington Stripillä.

  

  

Saman kadun varrelta löytyy myös Bang Bang Ice Cream, jossa voi maistella vähän harvinaisempiakin makuja...

Minulla on aina ollut paha tapa jättää hampurilaisista ylempi sämpylä syömättä, mutta sellaista ei ikinä tapahtuisi The Burger's Priest -ravintolassa, jossa sämpylän korvaavat grilled cheese -leivät. Juustoa ei voi ikinä olla liikaa.

  

Sweet Jesus tarjoilee kaupungin parhaat pehmikset erittäin innovatiivisssa muodoissa. Red Velvet on yksi suosikeistani.

Glory Hole Doughnuts on donitsifanille ehdoton pyhiinvaelluskohde. En tiedä, pitäisikö puhua Toronton, Kanadan vai maailman parhaista donitseista. Cherry Pie on oma suosikkini, mutta valehtelematta kaikki maut ovat mahtavia.

Ja suurimpana Kanadan suosikkinani on tietenkin nanaimo bars, jonka ohje löytyy täältä - jos joku vaikka haluaisi kokeilla kotitekoista versiota ennen Toronton reissua!

 

Jerry 0 comments

|
30.05.2016

Nanaimo Bars ei ole välttämättä monelle nimeltä tuttu jälkiruoka, mutta sen pitäisi olla. Tämä kanadalaiselta Nanaimo-kylältä nimensä lainannut kolmikerroksinen leivonnainen on niin käsittämättömän herkullinen, että jos minun pitäisi valita elinikäinen rakkaus tai elinikäinen annos nanaimoja niin luultavasti valitsisin leivonnaiset, koska ne maistuvat paljon paremmille kuin rakkaus.

Vaikeasta ja vieraasta nimestään huolimatta itse leivonnaiset valmistuvat melko helposti ja vaivattomasti. Alin kerros on kookoksinen ja hennon pähkinäinen täytevohvelipohja, välissä vaniljavanukas ja päällä suklaakuorrutus. Yksinkertaisesti täydellinen herkku siis.

Ainekset:

1. kerros

100g sulatettua voita

0,5dl tummaa ruokosokeria

0,5dl kaakaojauhetta

n. 200g täytevohveleita, hienonnettuna

1dl rouhittuja pähkinöitä (esim. Manteli, saksanpähkinä ja hasselpähkinä)

2dl kookoshiutaleita

1 kananmuna

2. kerros:

100g pehmeää voita

4rkl kermaa

4rkl vaniljavanukasjauhetta

4dl tomusokeria

3. kerros:

150g tummaa suklaata

2rkl sulatettua voita

Aloita valmistamalla pohjakerros: sekoita kaikki ainekset huolellisesti yhteen ja painele kevyesti voidellun vuoan pohjalle tiiviisti.

Valmista toinen kerros: vatkaa voi, kerma ja vanukasjauhe huolellisesti yhteen. Lisää tomusokeri ja skoita sileäksi seokseksi. Levitä tasaisesti pohjakerroksen päälle ja siirrä jääkaappiin hyytymään.

Viimeinen kerros valmistuu helposti: sulata suklaa ja voi vesihauteessa, kattilassa tai varovaisesti vaikka mikrossa, sekoita huolellisesti ja anna jäähtyä. Levitä jääkaapissa kiinteytyneen vanukaskerroksen päälle ja siirrä koko komeus vielä jääkaappiin asettumaan.

 

Jerry 0 comments

|
30.05.2016

Romesco-kastike on yksi espanjalaisen keittiön suurimmista lahjoista maailmalle. Moni kehuu helposti tapaksia ja jamónia, mutta minulle niin rakas romesco on vielä toistaiseksi pysytellyt pois ihmisten suosikkilistoilta. Omat ystäväni olen toki jo hurmannut romesco-faneiksi tekemällä tätä joka ikiselle piknikille ja ujuttamalla sitä joka ikiseen ruokaan illalliskutsuilla.

Juuri siinä romescon hienous ehkä piileekin. Sitä voi käyttää lähestulkoon mihin tahansa. Tämä pestonkaltainen paprika-mantelikastike on täydellinen kastike grillatuille liharuoille tai kalalle, mutta se sopii mainiosti myös levitteeksi leivän päälle tai vaikka maustamaan keittoja!

Ainekset:

2 punaista paprikaa

2 valkosipulin kynttä

1dl paahdettuja manteleita

1dl tomaattipyreetä

1dl oliiviöljyä

runsas kourallinen persiljaa

1rkl sherryviinietikkaa

1tl savupaprikajauhetta

1tl chilijauhetta

suolaa ja mustapippuria

Paahda puolitettuja paprikoita 220-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes ne tummuvat hieman pinnasta. Paprikoiden kypsyessä voit paahtaa myös mantelit kuivalla paistinpannulla ellet käytä valmiiksi paahdettuja.

Anna paahdettujen paprikoiden jäähtyä hieman ja poista kuoret ja siemenet. Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa ja surauta sileäksi kastikkeeksi. Täysin nestemäistä kastikkeen ei kuitenkaan tarvitse olla, vaan siinä saa olla miellyttävää rouheutta!

 

Jerry 0 comments

|
13.05.2016

Niagaran putouksilla käyminen oli suuri haaveeni jo lapsena, aina siitä asti kun näin Teräsmiehen suuntaavan sinne häämatkallaan yhdessä vanhassa elokuvassa. Jos se supersankarille kelpaa niin miksei minullekin. Ja kuka nyt ei ryöppyävästä vedestä pitäisi?

Elinikäisen haaveilun kohteilla on tapana tuottaa pettymyksiä silloin kun ne viimein toteutuvat; todellisuus vastaa harvoin mielikuvituksen voimaa. Tällä kertaa todellisuus osoittautui kuitenkin vähintään yhtä hienoksi kuin mielikuvani. Niagara oli ikimuistoinen ja energisoiva kokemus. Eikä kastuminen haitannut ollenkaan, kyllähän kesä kuivattaa!

Jerry 0 comments