|
30.05.2016

Nanaimo Bars ei ole välttämättä monelle nimeltä tuttu jälkiruoka, mutta sen pitäisi olla. Tämä kanadalaiselta Nanaimo-kylältä nimensä lainannut kolmikerroksinen leivonnainen on niin käsittämättömän herkullinen, että jos minun pitäisi valita elinikäinen rakkaus tai elinikäinen annos nanaimoja niin luultavasti valitsisin leivonnaiset, koska ne maistuvat paljon paremmille kuin rakkaus.

Vaikeasta ja vieraasta nimestään huolimatta itse leivonnaiset valmistuvat melko helposti ja vaivattomasti. Alin kerros on kookoksinen ja hennon pähkinäinen täytevohvelipohja, välissä vaniljavanukas ja päällä suklaakuorrutus. Yksinkertaisesti täydellinen herkku siis.

Ainekset:

1. kerros

100g sulatettua voita

0,5dl tummaa ruokosokeria

0,5dl kaakaojauhetta

n. 200g täytevohveleita, hienonnettuna

1dl rouhittuja pähkinöitä (esim. Manteli, saksanpähkinä ja hasselpähkinä)

2dl kookoshiutaleita

1 kananmuna

2. kerros:

100g pehmeää voita

4rkl kermaa

4rkl vaniljavanukasjauhetta

4dl tomusokeria

3. kerros:

150g tummaa suklaata

2rkl sulatettua voita

Aloita valmistamalla pohjakerros: sekoita kaikki ainekset huolellisesti yhteen ja painele kevyesti voidellun vuoan pohjalle tiiviisti.

Valmista toinen kerros: vatkaa voi, kerma ja vanukasjauhe huolellisesti yhteen. Lisää tomusokeri ja skoita sileäksi seokseksi. Levitä tasaisesti pohjakerroksen päälle ja siirrä jääkaappiin hyytymään.

Viimeinen kerros valmistuu helposti: sulata suklaa ja voi vesihauteessa, kattilassa tai varovaisesti vaikka mikrossa, sekoita huolellisesti ja anna jäähtyä. Levitä jääkaapissa kiinteytyneen vanukaskerroksen päälle ja siirrä koko komeus vielä jääkaappiin asettumaan.

 

Jerry 0 comments

|
30.05.2016

Romesco-kastike on yksi espanjalaisen keittiön suurimmista lahjoista maailmalle. Moni kehuu helposti tapaksia ja jamónia, mutta minulle niin rakas romesco on vielä toistaiseksi pysytellyt pois ihmisten suosikkilistoilta. Omat ystäväni olen toki jo hurmannut romesco-faneiksi tekemällä tätä joka ikiselle piknikille ja ujuttamalla sitä joka ikiseen ruokaan illalliskutsuilla.

Juuri siinä romescon hienous ehkä piileekin. Sitä voi käyttää lähestulkoon mihin tahansa. Tämä pestonkaltainen paprika-mantelikastike on täydellinen kastike grillatuille liharuoille tai kalalle, mutta se sopii mainiosti myös levitteeksi leivän päälle tai vaikka maustamaan keittoja!

Ainekset:

2 punaista paprikaa

2 valkosipulin kynttä

1dl paahdettuja manteleita

1dl tomaattipyreetä

1dl oliiviöljyä

runsas kourallinen persiljaa

1rkl sherryviinietikkaa

1tl savupaprikajauhetta

1tl chilijauhetta

suolaa ja mustapippuria

Paahda puolitettuja paprikoita 220-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes ne tummuvat hieman pinnasta. Paprikoiden kypsyessä voit paahtaa myös mantelit kuivalla paistinpannulla ellet käytä valmiiksi paahdettuja.

Anna paahdettujen paprikoiden jäähtyä hieman ja poista kuoret ja siemenet. Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa ja surauta sileäksi kastikkeeksi. Täysin nestemäistä kastikkeen ei kuitenkaan tarvitse olla, vaan siinä saa olla miellyttävää rouheutta!

 

Jerry 0 comments

|
13.05.2016

Niagaran putouksilla käyminen oli suuri haaveeni jo lapsena, aina siitä asti kun näin Teräsmiehen suuntaavan sinne häämatkallaan yhdessä vanhassa elokuvassa. Jos se supersankarille kelpaa niin miksei minullekin. Ja kuka nyt ei ryöppyävästä vedestä pitäisi?

Elinikäisen haaveilun kohteilla on tapana tuottaa pettymyksiä silloin kun ne viimein toteutuvat; todellisuus vastaa harvoin mielikuvituksen voimaa. Tällä kertaa todellisuus osoittautui kuitenkin vähintään yhtä hienoksi kuin mielikuvani. Niagara oli ikimuistoinen ja energisoiva kokemus. Eikä kastuminen haitannut ollenkaan, kyllähän kesä kuivattaa!

Jerry 0 comments

|
11.05.2016

Kermaliköörille on oma aikansa ja paikkansa vaikkei se jokapäiväiseen elämään kuuluisikaan. Silloin kun tätä ylenpalttista herkkua päättää maistella, kannattaa tietenkin maistella kaikista parasta. Ja itse tehty on tässäkin tapauksessa ehdottomasti parasta!

Tällä kotitekoisella kermaliköörillä on helppo hurmata ystävät tai vaikka potentiaalinen romanssi illallisen päätteeksi. Vaikket itse olisi miellyttävä, tämä likööri saa varmasti erinomaiset arvosanat. Jokainen lasillinen maistuu paremmalta kuin edellinen...

Ainekset:

1tlk kondensoitua maitoa

2dl täysmaitoa

2,5dl viskiä

0,5dl vahvaa kahvia

Sekoita ainekset huolellisesti yhteen ja nauti kylmänä. Kotitekoinen kermalikööri säilyy jääkaapissa useamman viikon, ja soveltuu juomisen lisäksi myös vaikka jäätelölle kastikkeeksi.

 

Reseptin idea lainattu Hannele Hyvärisen mahtavasta Suupaloja! -keittokirjasta.

 

Jerry 0 comments

|
06.04.2016

Raikas ja reipas tomaattirelissi on täydellinen lisuke kaikenlaisiin ruokiin. Sitä on myös helppo muokata omaan makuun sopivaksi. Tämä yksinkertainen perusresepti kannattaakin ottaa oman nimikkorelissin pohjaksi ja lisätä joukkoon omia suosikkimakuja. Tomaatin seuraksi sopivat erinomaisesti esimerkiksi sipuli, mustapippuri ja yrtit!

Ainekset:

500g tomaatteja, kuutioituna

2 valkosipulin kynttä, puristettuna

Ripaus tuoretta timjamia

1rkl tummaa ruokosokeria

1rkl riisiviinietikkaa

1rkl oliiviöljyä

Sekoita kaikki ainekset huolellisesti yhteen. Anna maustua hetki ja nauti esimerkiksi grillatun kalan kera tai voileivän välissä.

 

Jerry 0 comments