|
21.09.2016

Suolakurkut eivät ole ikinä olleet suurinta herkkuani, mutta kesällä minut huijattiin maistamaan PBPC-sandwichia, eli Peanut Butter, Pickle & Cheese -leipää. Yhtäkkiä päässäni ei ollut enää tilaa juuri millekään muulle kuin säilykekurkuille, ja yhtäkkiä ne tuntuivatkin sopivan kaikkeen ruokaan. Yhtäkkiä olinkin kantamassa kaupasta kilotolkulla avomaan kurkkuja ja säilömässä niitä etikkaliemeen.

Olen tehnyt elämäni aikana monia sellaisia asioita, joita en ikinä olisi uskonut tekeväni. Sellaisia, joita tehdessäni jo ajattelen etten enää tunne itseäni ollenkaan. Kurkkujen säilöminen on yksi niistä asioista. Lopputulos oli kuitenkin erittäin herkullinen, ja erittäin valkosipulinen.

Ainekset:

1kg avomaankurkkuja

antelias annos valkosipulia, paksuina viipaleina

1rkl sinapinsiemeniä

1rkl valkopippuria

(hitunen tilliä)

n. 6dl vettä

n. 3dl väkiviinaetikkaa

n. 1,5dl sokeria

Viipaloi kurkut ja oman makusi mukaan valkosipulin kynsiä. Sekoita kurkku ja mausteet sekä halutessasi hieman tuoretta tilliä puhtaassa lasipurkissa ja kaada päälle vesi, etikka ja sokeri. Anna kurkkujen maustua huoneenlämmössä pari päivää ja siirrä sitten jääkaappiin.

 

Jerry 0 comments

|
21.09.2016

Kulunut kesä oli minulle niin hienoa aikaa etten mitenkään ollut valmis luopumaan siitä vielä. Luonnollisesti karkasin siis Kreikan auringon alle jatkamaan kesääni keinotekoisesti, edes pienen hetken ajan. Mykonos tarjosi mahtavia seikkailuja, herkullista ruokaa ja ikimuistoisia pieniä hetkiä.

Veneilimme parhaiden ystävieni kanssa ympäri saaren rannikkoa, pulahtaen välillä kirkkaisiin ja käsittämättömän sinisiin vesiin. Söimme illallisia tunnelmallisissa tavernoissa auringon laskiessa horisonttiin. Kävimme kuokkimassa kreikkalaisissa häissä ja ouzon rohkaisemana liityimme jopa mukaan tansseihin. Itse asiassa tanssimme auringonnousuun asti, toistuvasti.

Alushousuni lensivät tuulen viemänä lähellä olleen vesiskootterin kyytiin, mutta onneksi allasbileissä oli melkein soveliasta uida alastikin. Hauskaa oli.

Mykonoksen voimaannuttamana olen nyt hyväksynyt sen tosiasian, että kesää 2016 ei enää ole. Lämmintä ulkona on yhä, ja shortseissa aion tänäänkin liikkua, mutta kyllä nyt on jo syksy. Mikään ei kestä ikuisesti, ei edes elämäni rikkain kesä. Mutta sehän siitä vasta hienon tekikin.

 

Jerry 0 comments

|
31.08.2016

Elokuu tuntui tänä vuonna pyyhältävän ohitseni kuin tuuli sankan sumun keskellä. En edes huomannut sen alkaneen, ja nyt se on jo ohi. Hauskan huhtikuun, tapahtumarikkaan toukokuun, kallisarvoisen kesäkuun ja hurmaavan heinäkuun jälkeen elokuu ei oikein osannut innostaa minua tarpeeksi. Nyt kuitenkin toivon, että olisin osannut arvostaa sitä enemmän. Kyllä elokuu paremmalta ajatukselta tuntuu kuin syyskuu...

Itse karkaan nyt onneksi kuitenkin Kreikan auringon alle venyttämään kesääni vielä hitusen. Kesäkausi siirtyy vuosi toisensa jälkeen edemmäs ja edemmäs, joten kai syyskuun ensimmäisestä viikosta voi vielä puhua ainakin intiaanikesänä?

 

Jerry 0 comments

|
31.08.2016

Kaikki taisi alkaa pulled pork -villityksestä. Sitten alettiin repiä kaikkia muitakin eläimiä. Suomessa keksittiin jo uusi sanakin kuvaamaan tätä nyhdettyä trendiruokaa. Hassua, miten ihmiset voivat innostua niin suuresti jostain niin yksinkertaisesta. Herkullinen ja monikäyttöinen revitty kana valmistuu nimittäin naurettavan helposti myös kokemattoman kokin käsissä!

Ainekset:

500g kanaa

1tl paahdettua chilijauhetta

1tl savupaprikajauhetta

1tl valkosipulijauhetta

1tl inkiväärijauhetta

hyppysellinen suolaa ja mustapippuria

öljyä paistamiseen

Aloita pilkkomalla kana kämmentä pienempiin paloihin. Ruskista kanapalat öljyssä kuumalla pannulla, mausta ja jatka kypsentämistä keskilämmöllä. Kääntele kanoja aina välillä, jotta ne eivät tummu liikaa. Kanan on tarkoituskin olla ylikypsää, joten niiden kypsentämistä voi halutessaan jatkaa vaikka kuinka pitkään tällä tavoin. Kauaa ei kuitenkaan tarvita herkulliseen makuelämykseen!

Anna kanapalojen jäähtyä hetki ja revi sitten haarukoita apuna käyttäen ohuiksi säikeiksi. Käytä sellaisenaan pitaleivän täytteenä tai pizzan päällä, tai sekoita esimerkiksi teriyaki-kastikkeen kanssa kosteaksi seokseksi jolla voit korvata vaikka pihvin hampurilaisesta!

 

Jerry 0 comments

|
30.08.2016

Mustikanpoiminta ei ole yksi niitä asioita, jota minulle olisi tullut edes mieleen kokeilla vielä jokunen vuosi sitten. Elin innokkaan urbaania elämää enkä halunnut eksyä edes lähelle metsää tai muuta alkukantaista luontoa. Jossain vaiheessa luonteeni alkoi kuitenkin kehittyä toiseen suuntaan; osittain ympäristön vaikutuksesta, osittain tahattomasti ja osittain täysin tietoisesti.

Nykyään elokuun aikana ja hyvässä tapauksessa vielä syyskuun alussakin minut löytää erittäin todennäköisesti kyykkimästä metsästä mustikoiden ja muiden marjojen perässä. Toki iso osa niistä päätyy suuhun sellaisenaan ja vielä isompi osa löytää tiensä aamujogurtin joukkoon pakastimesta tulevan vuoden aikana. Kyllä niistä mustikoista silti jokunen piirakkakin tulee väännettyä...

Tämä mahtavan mustikkainen murupiirakka saa extra-raikkautta vaniljaisesta jogurttitäytteestä.

Ainekset:

4dl mustikoita

jogurttitäyte:

2dl kreikkalaista jogurttia

2 kananmunaa

1dl sokeria

1rkl perunajauhoja

hitunen vaniljaa

puolikkaan limen raastettu kuori

pohja:

150g sulatettua voita

1dl sokeria

4dl vehnäjauhoja

1dl maustamatonta jogurttia

1 kananmuna

1tl leivinjauhetta

hyppysellinen kardemummaa

Aloita sekoittamalla jogurttitäytteen ainekset huolellisesti yhteen. Siirrä jääkaappiin odottamaan.

Valmista seuraavaksi kakkupohja ja murutaikina piiraan päälle. Sekoita voisula, sokeri ja vehnäjauhot yhteen murumaiseksi seokseksi. Siirrä pieni kourallinen muruseosta syrjään. Lisää lopun taikinan joukkoon jogurtti ja kananmuna sekä leivinjauhe ja kardemumma. Sekoita sileäksi taikinaksi.

Kaada valmis taikina voideltuun kakkuvuokaan, lisää päälle jogurttitäyte ja paista 180-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Lisää kakun päälle varovaisesti mustikat ja murusta marjojen päälle muruseos. Jatka paistamista vielä 30 minuuttia. Nauti!

 

Jerry 0 comments